Kroatien skrällde – slog ut Brasilien på straffar

Kroatien skrällde när man slog ut Brasilien på straffar. Kroatien vann straffarna i VM-kvartsfinalen med 4-2 och matchen med 5-3.

Det var 0-0 efter ordinarie tid och 1-1 efter förlängning.

– Det är otroligt, säger Luka Modric till SVT Sport.

När Marquinhos slog sin straff i den vänstra stolpen var det nationella traumat ett faktum. Kroatisk glädje blandat med brasilianska tårar. Det var ju så nära. Neymar var otröstlig.

– Brasilien får skylla sig själva. Man får inte släppa till ett sådant läge som man gör när det är tre minuter kvar och ge Kroatien chansen, säger SVT Sports expert Markus Johannesson.

Petkovic kvitterade

När Brasilien bevakade sin 1-0 ledning kvitterade Kroatien till 1-1. Bara tre minuter återstod av förlängningen när sambafesten på Education City Stadium dämpades och förbyttes till en nervös väntan. Mislav Oršic spelade in bollen till Bruno Petkovic slog in 1-1 efter touch på Marquinhos, när laget kom i en snabb omställning och de kroatiska fansen trodde knappt sina ögon. Det var Kroatiens enda skott på mål på hela matchen.

På tilläggstid av första förlängningskvarten tog sig Neymar igenom efter väggspel, rundade målvakten Livakovic och dunkade upp bollen i nättaket och gjorde sitt 77:e landslagsmål för 1-0 och tangerade ikonen Pelés rekord.

Petkovic hade bra chans

82-årige Pelé, den ende spelaren med tre VM-titlar, har tidigare sagt att han sett Brasiliens VM-matcher från sjukbädden i ett sjukhus i Sao Paulo där han för närvarande vårdas.

Strax innan hade Kroatien en bra chans men inbytte Bruno Petkovic sköt över.

Bra chanser för Brasilien

Brasilien hade de flesta och bästa målchanserna under ordinarie tid men kunde inte hindra att det gick till förlängning.

I mitten av andra halvlek kom Lucas Paquetá fri med den kroatiska målvakten Dominik Livakovic som snabbt kom ut och avvärjde.

I början av andra halvlek skapade Brasilien ett par heta chanser där VAR kopplades in för att reda ut en möjlig straff men en annan VAR-check för offiside gick före och 0-0 stod sig.

– Det är otroligt. Vår karaktär och kämparanda… de ledde med 1–0 och alla trodde vi var döda. Vi hade inget att förlora och gick för det, säger Luka Modric till SVT Sport, och fortsätter senare:

– På straffarna var vi mentalt starka. Vi är i semifinal, vilket är helt otroligt.