Zlatan Ibrahimovic Foto: Bildbyrån.

Då bestämde sig Zlatan för att återvända

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem år är Zlatan Ibrahimovic tillbaka i landslaget.

Vid dagens presskonferens avslöjade han varför.

– Någon sa att det var fegt att sluta i USA. Nu är jag i Milan och jag känner att jag håller på hög nivå och kan prestera på den nivån att jag kan vara med i landslaget, säger Zlatan på presskonferensen.

För en knapp vecka sedan blev det klart att Zlatan Ibrahimovic, 39, återvänder till svenska landslaget. När förbundskapten Janne Andersson presenterade truppen skrev anfallaren ”Guds återkomst” på Instagram.

I dag gjorde han sin första presskonferens med Blågult.

– Suget kom när Janne gav mig Guldbollen, så jag kände att jag måste hjälpa honom. Han gjorde mig en tjänst, så jag vill ge något tillbaka, säger Zlatan och skrattar.

”Jag behöver mer tid”

Sedan blev han allvarlig och berättade om när han fick suget att återvända till landslaget.

– Efter skadan i United så sa jag till Mourinho att jag inte var redo, ”du kommer inte se den Zlatan du såg innan, jag behöver mer tid”. Los Angeles Galaxy dök upp och jag kände att jag behöver börja om från noll, berättar Zlatan.

Han fick ett nytt knä och han kände att han var tvungen att lära sig gå, jogga och springa med knäet.

– Jag fick två år i Los Angeles Galaxy och kände mig fortfarande vid liv. Ska jag sluta eller ska jag fortsätta? Då sa någon att det var för fegt att sluta i USA, det är för enkelt. Min agent Mino Raiola sa att du måste återvända till Europa och då kan du sluta där. Då sa jag ”okej, vilka behöver mig bäst?”. För jag gillar stora utmaningar. Då sa han Milan, och jag sa ring. Nu är jag i Milan och jag känner att jag håller på hög nivå och kan prestera på den nivån att jag kan vara med i landslaget. Men sen är det inte bara vad jag vill. Jag sa till Janne, ”om du vill, så vill jag också”. Jag respekterar om han inte vill, det är inget personligt, säger Zlatan.

”Det som driver mig”

Han säger att han motiveras av att folk pratar om hans ålder.

– Det är det som driver mig. Det är inte normalt att det ska gå så bra och prestera så bra. Det är inte normalt att spela i en klubb som Milan och göra så här många matcher. Det är en utmaning för mig.

När Zlatan lämnade landslaget efter EM 2016 trodde han aldrig på en comeback fem år senare.

– Jag hade sagt att det var omöjligt. Jag hade nog sagt att jag kanske inte spelar om fem år.  Jag har alltid tänkt att jag ska sluta på topp, en skada ska inte få hindra mig från att göra det jag gillar bäst. Jag ska avgöra om jag ska sluta. Jag känner att jag är på topp, annars hade jag inte varit här, säger Zlatan.

KLIPP: Zlatan tårögd när han får frågor om sönerna;

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.