• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Dalkurds osannolika resa

Uppdaterad
Publicerad

På tio år har Dalkurd – laget från från Borlänge – gått från divison sex till Superettan. Klubben som bildades som ett socialt projekt har behållit sina värderingar. Alla hjälps åt med bland annat nattvandringar.

– Alla som kommer nya till Dalkurd vet vad klubben står för och vet vad klubbens mål är. Då måste man acceptera det om man vill spela här. Och det gör alla med glädje. Det är inte bara vi som ger till ungdomarna. De ger tillbaka till oss också, säger Pershraw Azizi till SVT Sport.

”Pasha”, som han kallas, är lagkapten i Dalkurd. Han kom som flykting till Sverige för 15 år sen från södra Kurdistan (Irak) när han var 12 år. Han började spela fotboll i Syrianska och nådde A-laget. För fem år sen valde han att söka sig till divison 1-laget Dalkurd.

Ende kurden

Laget har i dag 14 spelare i A-truppen med bakgrund i andra länder. ”Pasha” är den ende kurden bland de ordinarie spelarna.

Han, precis som alla spelare och ledare i klubben, ser det sociala arbetet som viktigt. Minst lika angeläget som framgångar på planen. Man genomför regelbundet nattvandringar och samlar ungdomar till improviserade fotbollsträningar.

Dessutom är ”Pasha” elevstöd i skolor och han jobbar på ett flyktingboende för ensamkommande barn.

Men han har också startat stora insamlingar till många drabbade i Kurdistan. Bland annat till ett projekt för att starta en skola för barn i den svårt krigsdrabbade staden Kobane. Han har senaste åren rest flera gånger till krigets fasor runt om i Kurdistan.

– Det var svårt för mig att sitta i mitt trygga hem i Borlänge och se allt elände som händer därnere. Det blev en självklarhet för mig som kurd att resa ner och hjälpa till, säger han.

Hittills obesegrade

Dalkurd har gått obesegrade genom hela division 1 norra den här säsongen. Och spelar i dag sista matchen, mot Huddinge borta.

Kommer ert sociala engagemang att se annorlunda ut nu när ni är ett elitlag i Superettan?

Vi kommer självklart satsa på Superettan. Men vi kommer inte förändras och kommer i fortsättningen satsa på dom målsättningar vi haft sen tidigare och projekt. Dom är minst lika viktiga som fotbollen. Så vi kommer absolut inte ändra på någonting.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.