Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från domstolen i spelaren ovan. Foto: ALBERTO ESTEVEZ / POOL

Dani Alves döms till fängelse för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Den förre stjärnan Dani Alves har dömts till 4,5 års fängelse för sexuella övergrepp. Detta av en domstol i Barcelona.

Händelsen ska ha ägt rum på en nattklubb i Barcelona under morgonen på nyårsafton 2022. Alves ska även betala 1,7 miljoner i skadestånd till den unga kvinnan, som själv vittnat om att hon blev utsatt för en våldtäkt.

40-årige Alves medger att han var på nattklubben men nekar till anklagelserna och säger att han är oskyldig.

”Domstolen anser att det är bevisat att offret inte samtyckt, och att det finns bevis, förutom målsägandens vittnesmål, för att en våldtäkt genomförts”, lyder en skrivelse i domen, enligt Reuters. Domen går att överklaga.

Fängslad i över ett år

– Jag var där med fler människor som hade roligt. Alla vet att jag älskar att dansa, att ha kul men utan att inkräkta på andras utrymmen, har Alves sagt.

Alves har varit fängslad sedan i januari förra året eftersom flyktrisken bedömts som stor. Brasilien överlämnar inte egna medborgare som dömts i andra länder.

Hans sista klubb blev mexikanska Pumas som bröt med Alves i samband med gripandet i januari förra året.

Alves spelade i Barcelona mellan 2008 och 2016 och en till period 2022. Han har också representerat bland andra Juventus, Paris SG och Sao Paulo. Han är en av fotbollshistoriens mest meriterade spelare med 43 titlar. Han spelade 126 A-landskamper med Brasilien mellan 2006 och 2022.

Alves vann OS med Brasilien 2021 och Copa America 2007 och 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.