AIK ställs mot Celtic i dag – inget supermotstånd, enligt SVT Sports expert. Foto: Bildbyrån

Nannskog om Celtic: ”Det går fort – men inga superspelare”

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska lag spelar playoff i Europa League i kväll. För Malmö väntar israeliska cupvinnaren Bnei Yehuda Tel Aviv. För AIK skotska storlaget och ligavinnaren Celtic.

– Visst, det är mycket attityd och det går fort i Celtic, men det är inga superspelare på något sätt, säger SVT Sports expert Daniel Nannskog.

Malmö FF inleder med en på pappret tursam lottning i bagaget. Bnei Yehuda Tel Aviv vann förvisso nationens cupserie, men kom ”bara” femma i ligan förra året och spelar i Europa för första gången sedan 2009.

– Det är såklart ett jätteläge för Malmö. Rutinen är oerhörd viktig när du spelar i Europa och den besitter Malmö, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

Europa League

Det stora MFF-frågetecknet har varit den offensiva spetsen. Jo Inge Berget och Marcus Antonsson är borta på grund av skador. Guillermo Molins är sjuk, även om tränare Uwe Rösler på gårdagens presskonferens inte uteslöt att han kan spela. Något som skapat rubriker om en ”anfallskris”.

Traustason och Gall i topp

– De behöver inte vara för oroliga i Malmö-lägret. Med bredden man har i offensiven så kommer man hitta en formation som fungerar ändå.  Är Molins fortsatt sjuk kan Traustason och Gall ta ytterforwardspositioner. Alternativt att en av dem bildar en tvåa tillsammans med Rosenberg.

Det har snackats om 17-årige talangen Tim Prica. Kan han vara aktuell?

– Nej även om han är en jättetalang känns det inte som ett alternativ att slänga in Prica, säger Nannskog.

”Viktigt att inte överskatta motståndet”

I jämförelse står AIK på förhand inför en större utmaning. Celtic har fått kritik efter uttåget i CL-kvalspelet mot rumänska Cluj. Men kommer med all sannolikhet bjuda på hårt motstånd hemma i Glasgow.

– Här är det viktigt att inte överskatta motståndet. Malmö slog ju som underdog ut Celtic för några år sen (2015 i playoff till Champions League). Visst, det är mycket attityd och det går fort i Celtic, men det är inga superspelare på något sätt. Viktigt för AIK att känna det när man går ut och möter dem.

Avbräck att Elyounoussi saknas

Nannskog är samtidigt kritiskt till att AIK:s tidigare Europamatcher har bjudit motståndarlaget på för enkla målchanser.

– AIK måste lyckas hålla koncentrationen uppe. Vi såg mot Maribor och nu senast mot FC Sheriff att man inte lyckas hålla markering. Det straffar sig på den här nivån. Så jag hoppas AIK har tittat på de här matcherna och lärt sig från dem.

Och vad säger du om offensiven?

– Det är ett jätteminus att Tarik (Elyounoussi) är avstängd. Men bra iallafall att ha honom tillbaka i returmatchen på Friends. Antagligen blir det Goitom och Sigurdsson som bildar anfallsduo. Bahoui vill man såklart se med steget han har. Men han har mest troligt inte 90 minuter i kroppen utan gör ett inhopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet