Daniel Nannskog om SVT Sports matchfixningsenkät: ”Skrämmande utveckling”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 82 spelare på svensk elitnivå har spelat matcher som de misstänkt varit manipulerad.

Och 17 spelare i SVT Sports enkät uppger att de blivit kontaktade av någon som velat ha hjälp med att fixa en match.

Daniel Nannskog reagerar med bestörtning när han får se resultatet från enkäten.

– Det är fruktansvära siffror, säger han.

DOKUMENTÄR: Fixet och fusket – hotet mot svensk fotboll

SVT Sports enkät, som skickades ut till samtliga spelare i allsvenskan, superettan och ettan, visar att matchfixning finns på allvar i svensk fotboll – och att den gör det hela vägen upp till den absoluta eliten.

Matchfixning

När Nannskog ser resultatet, som bland annat visade att 92 spelare (nästan 15 procent av de svarande) uppger att de hört lagkamrater prata om fixade matcher, blir han bestört.

– Det är fruktansvärda siffror skulle jag säga, jag trodde absolut inte att det skulle vara så höga siffror. Det är en skrämmande utvckling. När jag själv spelade i Sverige och Norge var det här inget tema, man tänkte inte alls på det, säger han, men lägger sedan till:

– När jag var i Kina var det ett annat snack, där misstänkte spelare man spelare – kanske även i sitt eget lag – och det var skumma situationer. Men det var aldrig så i Sverige och Norge, där var det inget tema. Utan det är något som kommit starkt de senaste åren.

Se Nannskog prata mer om problemet i matchfixning i klippet ovan, där han bland annat säger hur han tycker att spelarna ska agera.

REPORTAGE: Så vanligt är matchfixning inom svensk fotboll

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet