Danske förbundskaptenen Kasper Hjulmand. Foto: Bildbyrån

Kritiken: ”Fel att spelarna fick valet”

Uppdaterad
Publicerad

Danmark fick välja på att spela klart matchen mot Finland i går eller i dag.

Med distans till situationen tycker danskarna att det var fel av Uefa.

– Känslan nu är att det var fel att spelarna fick det här valet, säger förbundskapten Kasper Hjulmand.

Efter att Christian Eriksen förts till sjukhus fick de danska spelarna ett val av det europeiska fotbollförbundet Uefa: spela klart matchen i går klockan 20.30 eller i dag 12.00.

Efter diskussioner valde Danmark att återuppta matchen samma kväll. Men dagen efter, med distans till situationen, tycker danskarna att Uefa gjorde fel som ställde ett ultimatum.

Fotbolls-EM

– Vi borde inte ha spelat. Vi borde kanske bara åkt hem och sett vad nästa dag fört med sig, det är min känsla just nu. Men det var ett svårt beslut och ett tufft beslut för spelarna att fatta. Känslan nu är att det var fel att spelarna fick det här valet, säger danska förbundskaptenen Kasper Hjulmand på dagens presskonferens.

Kände ingen press från Uefa

Danska förbundets ordförande Peter Möller håller med.

– Det var ett dåligt beslut att spela klart matchen, säger han.

Danskarna berättar att de inte kände någon press från Uefa men poängterar däremot att ämnet behöver diskuteras för att man ska komma fram till hur dessa situationer ska hanteras i framtiden.

Danmark föll med 0-1 mot Finland men Hjulmand känner ändå stolthet.

– Jag är stolt över att laget svarade upp som de gjorde. Fotbollen visade verkligen sin bästa sida. Nu ser vi vad fotboll handlar om: kärlek och laganda.

Eriksen föll ihop i slutet av den första halvleken i gårdagens match mot Finland och fick hjärt- lungräddning på plats. Efter lång ovisshet kom beskedet att Eriksen vaknat och att läget stabiliserats.

Han är kvar på sjukhus för obseravtion.

KLIPP: Bekräftar att Eriksen fick hjärtstopp (13 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet