Danmark är på väg att nå en uppgörelse med sitt förbund om bättre villkor. Foto: Bildbyrån

Danskt fotbollsavtal snart på plats

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna med fotbollsförbundet nådde så pass långt att de danska fotbollsdamerna avbröt strejken för att spela VM-kvalmatchen mot Ungern (6–1).

Och nu säger flera spelare att det bara återstår formaliteter för att få ett landslagsavtal på plats.

– Det är bara det sista som ska sättas på plats. Parterna ska mötas på söndag så jag hoppas att vi kan ha ett nytt avtal på plats på söndag eftermiddag, säger anfallaren Sanne Troelsgaard, som gjorde tre mål mot Ungern.

Högerbacken Theresa Nielsen bekräftar att avtalet snart är klart.

– Jag är säker på att bägge parter är tillfreds med hur långt vi har kommit och är säker på att en lösning finns runt hörnet, säger hon.

Sommarens EM-silvermedaljörer har ställt hårda krav på sitt fotbollsförbund, bland annat önskar de att få bli anställda under landslagsuppdrag samt få bättre förutsättningar kring landslagssamlingarna.

Det här är den danska tvisten

1. Vad handlar konflikten om?

Flera danska landslagsspelare har inte proffskontrakt med sina klubblag. Därför vill man förbättra de ekonomiska villkoren, och få fram en månadsersättning på mindre än 10 000 svenska kronor från det danska förbundet, för de spelare som gör omkring 70 dagar i landslaget per år, och bli anställda av det danska förbundet under dessa uppdrag. Det danska förbundet (DBU) har inte gått dem till mötes på den punkten.

2. Är konflikten över?

Nej. Spelarna, uppbackade av det nationella spelarfacket Spillerforeningen har nått en deluppgörelse med DBU, och nya förhandlingar fortsatte efter matchen mot Ungern som spelades igår, tisdag.

3. Är Danmark en stormakt i damfotboll?

Ja. Danmark var tvåa bakom Nederländerna i sommarens EM-slutspel i just Nederländerna, och fick en bonus av DBU på en miljon euro (cirka tio miljoner svenska kronor). Förbundet har satt målet att gå till semifinal i VM 2019 och kvalificera sig för OS 2020. 

4. Är det här den första konflikten i sitt slag inom damfotboll?

Nej. Det irländska landslaget hotade att strejka och inte ställa upp inför en match mot Slovakien i april. Irländskorna sökte också ekonomisk kompensation från det irländska förbundet. ”Det är en stor ära att spela för vårt land, men man kan inte göra det gratis. Alla har sitt eget med hus och annat, och måste kunna försörja sig, sa det irländska landslagets personlige tränare Aine O´Gorman. Även det skotska landslaget förhandlade med sitt eget förbund inför EM-slutspelet. Både Irland och Skottland hade hjälp från sitt eget spelarfack i konflikterna.

5. Hur många andra damlandslag får ingen ersättning?

35 procent av damlandslagen i fotboll får ingen ersättning för att spela för sitt land. Detta framgår efter en nyligen genomförd undersökning av FIFPro med 3 000 spelare från 33 länder.

6. Vad säger det danska herrlandslaget om konflikten?

De stöttar damerna, och har föreslagit DBU att omfördela 500 000 danska kronor från herrarnas landslagsbudget till damernas. ”Kvinnor får inte ha sämre rättigheter än oss”, har den danske herrkaptenen Simon Kjaer sagt i ett uttalande.

Källa: FIFPro (det internationella spelarfacket)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.