Frank de Boer ångrar sig ett sitt uttalande om lönerna inom damfotbollen. Foto: Bildbyrån/Arkiv

de Boer ångrar sig efter utspelet om jämställda löner

Uppdaterad
Publicerad

Frank de Boer pudlar nu efter sitt utspel om jämställda löner mellan herrar och damer.

– Framförallt ångrar jag ordet löjligt. Det är ett hårt ord om det endast läser det ordet. Men om du ser hela kontexten så kan du se att jag alltid lyfter fram damfotbollen.

I en intervju med The Guardian gick den nederländske tränaren, och förre storspelaren, Frank de Boer ut och menade att det var löjligt av damerna i det amerikanska landslaget krävde samma lön som männen.

– Jag tycker att hela diskussionen är ett skämt. Om damfotbollen hade varit lika populär som herrfotbollen så hade de fått lika mycket betalt, sade han.

De Boer fick mycket kritik och nu ångrar han uttalandet, framför allt ett ordval.

– Framför allt ångrar jag ordet ”löjligt”. Det är ett hårt ord om du endast läser det ordet. Men om du ser hela kontexten så kan du se att jag alltid lyfter fram damfotbollen, säger han efter sitt lag Atlanta Uniteds 3-2-seger mot Club America i den amerikanska supercupen.

”Kommer alltid lyfta fram damfotbollen”

de Boer, som tidigare bland annat tränat Ajax, menar att han redan då bidrog och pushade för att Ajax skulle skaffa ett damlag.

– Jag kommer alltid att lyfta fram damfotbollen. Jag tycker att om de förtjänar det, så ska de tjäna det. Om de vill tjäna mer än män, så måste de förtjäna det. Det är så det är. Men återigen, jag tycker att ordet löjligt var lite överdrivet.

– Jag stöttar inte bara kvinnorna som spelar fotboll, utan också dem som håller på med ungdomssport. Det är väldigt bra både fysiskt och psykiskt. Förhoppningsvis så ser vi fler kvinnor inom idrotten och framförallt fotboll, för jag älskar fotboll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.