Målvaktskampen – en ska debutera i landslaget ikväll: ”Inspirerande”

Uppdaterad
Publicerad

Med Hedvig Lindahl borta och Zecira Musovic skadad kommer någon av Cajsa Andersson och Jennifer Falk debutera i målet i kväll mot Sydafrika.

– Någon kommer skaffa sig mer erfarenhet i morgon, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson till SVT.

Sverige möter Sydafrika i en träningslandskamp i kväll. Den ordinarie målvakten Hedvig Lindahl har varit gjuten i det svenska landslaget de senaste åren. Men Lindahl, som står över Sydafrikalägret, har fått mindre speltid i sin engelska klubb Chelsea den här säsongen.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson är dock inte orolig för sin förstemålvakt.

Damlandslaget i fotboll

– Absolut inte. Hon spelar ju. De har mycket matcher, både i Champions League, liga och cup. Hon är i bra matchform, så det är ingen fara för henne, säger han till SVT.

Förutom Lindahl missar även Zecira Musovic, med två landskamper på meritlistan, Sydafrikamatchen med en tumskada. Det innebär det att någon av Cajsa Andersson och Jennifer Falk får debutera. Men vem som får Gerhardssons förtroende är oklart.

– Någon kommer skaffa sig mer erfarenhet i morgon. Hedvig är en världsmålvakt I alla kvalmatcher har hon varit förstemålvakt. I morgon är det en som samlar erfarenhet.

Kommer målvakterna spela varsin halvlek?

– Utgångsläget är att spela en målvakt 90 minuter. Vi behöver bytena till utespelarna.

”Finns ganska målvakter bakom Hedvig”

En av de möjliga debutanterna, Cajsa Andersson, kommer från ett SM-guld med Piteå IF. Och 26-åringen hoppas på att få debutera i den svenska landslagströjan i kväll, vilket kan ge ett bra utgångsläge inför VM.

– Det känns som det är ganska jämnt mellan oss. Det är ganska många målvakter som finns bakom Hedvig. Vi har olika egenskaper, så vi får se vilka egenskaper han vill ha. Det är verkligen inspirerande, speciellt ett VM-år och jag hoppas att jag får vara med hela vägen dit.

Matchen börjar 18.00 och sänds i tv 12.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet