Derbystatistiken talar för Hammarby i mötet med AIK som har en egen segersvit i ryggen. Foto: BILDBYRÅN

Derbystatistiken talar för Hammarby

Uppdaterad
Publicerad

Sex segrar på de åtta senaste derbymötena. Hammarby har aldrig förlorat ett Stockholmsderby på Tele2 Arena. Klubben planerar inte heller att bryta den sviten i dag när man tar emot ett AIK som kommer in med en egen segersvit.

Hammarbys placering i den allsvenska tabellen just nu imponerar inte särskilt mycket. Däremot kan man imponeras av deras derbyfacit sedan laget flyttade upp till allsvenskan.

På åtta derbyn mot AIK och Djurgården har det grönvita Stockholmslaget tagit sex segrar, spelat en oavgjord och förlorat en match – en statistik som talar för Hammarby när AIK kommer på besök.

”Statisitken kan ge trygghet”

Hemmalagets fina statistik är något som Nanne Bergstrand försöker dra fördel av.

– Tidigare prestationer kan ge en trygghet, speciellt för de som varit med i alla de här matcherna, säger Hammarby-tränaren till fotbollskanalen.

– Jag känner att vi hittat rätt anspänningsnivå. Det skulle vara förvånande om vi inte hade en tro på att vi kan vinna nu med tanke på de senaste resultaten, fortsätter Bergstrand.

Nordling varierar sig

AIK-anhängarna skulle nog hävda att laget kliver fram som bäst när det finns en viss del kaos med i bilden. Sedan tränarbytet där Andreas Alm under tumulta förhållande fick lämna klubben och nye tränaren Rikard Norling klev in, har laget mycket riktigt inte förlorat en match. Den nygamle tränaren fick en drömstart med dubbla derbyn, båda mot Djurgården. Nanne Bergstrand menar att variationen är Nordlings vapen i AIK.

– Det är likt Rikard, han vill gärna göra förändringar. men annars har han byggt vidare på Andreas (Alm) jobb, säger Bergstrand till fotbollskanalen.

De svartgula har dessutom gått in i Europa League-kvalet – två 1-0-segrar mot Europa FC, där man inte gjorde mer än nödvändigt mot Gibraltar-laget.

Men under dagens derby får AIK och Norling klara sig utan anfallaren Carlos Strandberg, som gjorde sitt sista framträdande för laget ilikamatchen mot Malmö FF för en vecka sedan. Strandberg har därefter återvänt till CSKA Moskva.

Dagens övriga allsvenska matcher står mellan Göteborg ovh Jönköping Södra samt Helsingborg och Häcken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.