De färöiska fansen har fått uppleva flera skrällar genom åren. Foto: Bildbyrån

Det här är Färöarna – som ett fullsatt Friends Arena

Uppdaterad
Publicerad

En ögrupp mittemellan Norge och Island, en yta lika stor som Öland med en folkmängd som bara drygt skulle fylla Friends Arena.

Trots det har Färöarna tre divisioner i fotboll och har vid flertalet tillfällen fått större nationer att falla i den blåsiga ögruppens huvudstad, Torshavn.

Med sina dryga 51 000 invånare är Färöarna Europas femte minsta land, vilket är ungefär lika många som får plats i ett fullsatt Friends Arena.

Landslaget består av spelare där hälften spelar klubblagsfotboll i andra nordiska länder och där den andra halvan spelar i landets högstaliga Betrideildin, där träningarna sker kvällstid då de flesta spelarna har vanliga jobb på dagtid.

EM-kval fotboll

Nollade Zlatan

Landet har inte lyckats kvalificera sig för något mästerskap men har gjort avtryck i diverse kvalsammanhang. Bland annat genom att besegra den tidigare Europamästaren Grekland – två gånger om – i kvalet till EM 2016. Tidigare under 2000-talet har de tagit poäng mot nationer som Skottland, Österrike och Ungern.

Tidigare i somras skakade de Norge, när de i den 75:e minuten hade en kvitteringschans där insidan av stolpen räddade Norge från platt fall.

Tre möten totalt

Färöarna har även nollat Sverige och Zlatan Ibrahimovic när lagen möttes i Växjö Tipshall, det som var Zlatans första landskamp. 0-0 slutade vänskapsmatchen 2001. Utöver det har Sverige mött Färöarna vid två tillfällen, båda i i kvalet till VM 2014, när Sverige tog tre poäng båda gångarna.

Färöarna har ingen längre lista på meriterade spelare eller ledare. En av de största – kanske till och med den största – är danske Allan Simonsen, tidigare Barcelona och Mönchengladbach-proffs, som tränade landslaget mellan 1994-2001.

Sverige kan nog räkna med att regn under matchen då Färöarna har 280 regndagar om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet