Göteborg-spelaren: ”Det var sjukt att säga upp laget över telefon”

Uppdaterad
Publicerad

Inom loppet av några veckor försvann Göteborg FC och blev istället BK Häcken FF. Allt uppdagades på ett telefonmöte mellan spelarna och GFC-ordföranden Peter Bronsman.

– Jag tycker det var sjukt att säga upp laget över telefon, säger Filippa Angeldahl i kortdokumentären ”Att ge bort en mästare”.

Den 18 april skrivs historia när BK Häcken går in i sin första damallsvenska säsong – som regerande mästare. Det som tidigare var Göteborg FC har sedan SM-guldet säkrades i november bytt skepnad och gått in i BK Häcken. 

Så vad innebär det förutom ny hemmaarena och nya matchställ?

– Vi har fått fantastiska förutsättningar och jag antar att det bara kommer att bli bättre och bättre, säger landslagsmålvakten Jennifer Falk som får medhåll av Pauline Hammarlund.

– Vi har två kockar som lagar mat till oss innan träningarna. Det känns som att allt har tagits upp ett steg, säger Hammarlund. 

”Bäst förutsättningar i hela allsvenskan”

Även Angeldahl tycker att bytet från GFC till Häcken är ett lyft.

– Det är klasskillnad. Jag skulle vilja säga att vi har bäst förutsättningar i hela allsvenskan. 

Jennifer Falk:

– Med facit i hand har det blivit bra, men jag önskar att det hade skötts på ett annat sätt så man slapp de jobbiga dagarna.

Tumult efter SM-guldet

För vägen till bättre förutsättningar har inte varit helt enkel. 

Bara veckor efter att Göteborg FC säkrat SM-guldet gick en chockvåg genom Fotbollssverige. Sveriges bästa fotbollslag skulle läggas ner. Vad var det egentligen som hände när Göteborgs FC blev BK Häcken FF?

– De första minuterna var det en chock. Är jag klubblös nu? Ska jag flytta?, säger Filippa Angeldahl om telefonmötet den 29 december där spelarna först fick höra nyheten. 

– Jag tycker det var sjukt att säga upp laget över telefon, säger Filippa Angeldahl. 

”Kunde inte säga för mycket”

Göteborg FC:s ordförande Peter Bronsman har hela tiden hävdat att anledningen till nedläggningen, eller flytten, är för att ge spelarna bättre förutsättningar. Detta vidhåller han än i dag. Dessutom har han fått mycket kritik för vad spelarna upplever bristande kommunikation. 

– Vi kunde inte säga för mycket men var på det klara med att vi ville göra en förändring. I det läget hade vi ingen klubb klar, säger Bronsman. 

Enligt Bronsman fanns det flera klubbar som var intresserade av att ta över Göteborg FC:s plats i damallsvenskan. Till slut blev det BK Häcken som genom ett extrainsatt årsmöte den 27 januari röstade ja till att överta GFC.

– Jag är jätteglad. Framför allt när jag vet hur bra det har blivit efteråt. Det beslutet vi tog blev precis som vi tänkte och ville, säger Bronsman.

Se hela kortdokumentären i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.