Rörd Asllani fick Diamantbollen

Uppdaterad
Publicerad

Diamantbollen gick till Kosovare Asllani under Fotbollsgalan. Hon utsågs även till årets mittfältare.
– Det är landslaget och klubblaget som hjälpt mig hit, säger hon till SVT Sport.

För första gången belönades Kosovare Asllani, 28, med Diamantbollen. Hon utsågs även till årets mittfältare och efter Fotbollsgalan var hon både glad och lättad.

– Jag känner stor stolthet. Det är en ära att få ett sådant här fint pris. Det är så klart landslaget och klubblaget som hjälpt mig hit. Det kändes skönt och var en lättnad att man har klarat av kvällen nu, även om det varit en bra kväll, säger hon till SVT Sport.

Har du varit nervös?

– Ja, det har jag. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte varit det. Klart det var lite pirrigt, men nu är det väldigt skönt. Det är två otroligt fina priser som jag fått i kväll, så det låter dumt att säga att det är skönt att det är över, men det har varit lite nervöst.

När hon tog emot Diamantbollen var Asllani märkbart rörd.

– Det är inte bara mitt pris, jag vill rikta ett tack till min familj som alltid stått vid min sida. Och alla barn och ungdomar som kämpar för att bli någonting, sade hon i sitt tacktal och fortsatte:

– När jag var sex år sa en släkting till mig att fotboll inte var något för tjejer. En rektor sa till mig i skolan att jag slösade min tid.

Och Asllani lyfte fram hur andras tvivel gett henne motivation att bli ännu bättre.

– De tände en låga i mig som har brunnit starkare ju flera som har tvivlat. Och det har gjort att jag står här idag, sade hon.

Asllani huserar i Linköping och är en viktig kugge i landslaget.

Läs om alla vinnare under Fotbollsgalan.

Vinnare under 2000-talet

Visa

2000 Tina Nordlund
2001 Malin Moström
2002 Hanna Ljungberg
2003 Victoria Svensson
2004 Kristin Bengtsson
2005 Hanna Marklund
2006 Lotta Schelin
2007 Therese Sjögran
2008 Frida Östberg
2009 Caroline Seger
2010 Therese Sjögran
2011 Lotta Schelin
2012 Lotta Schelin
2013 Lotta Schelin
2014 Lotta Schelin
2015 Hedvig Lindahl
2016 Hedvig Lindahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer