Daniel Kindberg och Östersunds FK:s klubbmärke. Foto: BILDBYRÅN

Disciplinnämnden lägger ner anmälan mot ÖFK och Kindberg

Publicerad

Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd har lagt ner licensnämndens anmälan mot Östersunds FK och deras före detta ordförande Daniel Kindberg med anledning av ekobrottsmålet mot Kindberg. Det på grund av preskription.

Licensnämnden anmälde Östersunds FK och Kindberg i februari 2019 och den anmälan grundade sig på åtalet mot Daniel Kindberg vid Ångermanlands tingsrätt från december 2018.

ÖFK motsatte sig yrkandet om bestraffning då man framför allt menade att anmälan var preskriberad. Enligt Riksidrottsförbundets stadgar ska en anmälan ske inom två månader från att en förseelse blivit känd.

Disciplinnämnden menar också att anmälan kommit för sent och därmed är preskriberad. De anser att att anmälan hade behövt komma inom två månader efter att det i juni 2018 via media och ett konsultföretag framkom tillräckliga uppgifter för att göra anmälan.

Beslutet kan överklagas fram till och med 24 juli.

Enligt Fotbollskanalen kan Östersund fortfarande komma att degraderas då förbundets representantskapsmöte beslutar om det, medan disciplinnämnden beslutar om andra straff.

– Det är en separat prövning i förhållande till det disciplinnära och den frågan lever alltjämnt och går i ett eget spår, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till Aftonbladet.

Kindberg står åtalad för grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Rättegången kommer att inledas den 5 september.

SVT Sport har sökt representanter från disciplinnämnden och licensnämnden utan resultat.

Här nekar Daniel Kindberg till anklagelserna:

Daniel Kindberg: ”Jag är övertygad om att jag frias” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer