Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Djurgården bästa svenska gruppspelslag någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdens succé i Conference League är total. Vändningen mot norska mästarna Molde igår gör att laget har 13 poäng. Resultatet är det bästa av samtliga svenska lag som spelat gruppspel i Europa sedan Champions League kom till 1992. Det visar SVT:s genomgång.

– Vi hade fokus på att vi ska göra ett riktigt bra Europacupspel. Där överträffar vi förväntningarna nåt så in i helsike, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till SVT.

Sedan gruppspel infördes i CL 1992 har totalt 22 svenska lag tagit sig till gruppspelen i någon av de europeiska cuperna. 13 inspelade poäng är delat bäst av svenska lag, +5 i målskillnad och 11 gjorda mål är de bästa resultaten svenska lag haft. Då återstår ändå hemmamatchen mot gruppjumbon Shamrock Rovers.

– Det är viktigt att sätta de svenska lagen på kartan, att fler spelar kontinuerligt. Då får Sverige som land bättre förutsättningar, fler kan vara med och vi får högre ranking. För Djurgården är det historiskt och det är klart att man som sportchef är stolt och glad, säger Bosse Andersson när SVT når honom morgonen efter segern.

”Överträffar förväntningarna nåt så in i helsike”

Endast fem gånger på 22 försök har svenska lag tagit sig vidare från gruppspelen i Europa. Mest eko gav IFK Göteborgs spel i Champions League 94/95 då man vann gruppen före Barcelona och Manchester United. CL är även klart högre rankad än tredjeturneringen Conference League, å andra sidan var det bara ett lag per nation i CL på den tiden.

På senare år är det Östersund och Malmö två gånger om som tagit sig vidare från gruppen i Europa League, men de nådde ändå inte samma poängskörd som Djurgården nu.

– Vi hade fokus på att vi ska göra ett riktigt bra Europacupspel. Där överträffar vi förväntningarna nåt så in i helsike, säger Bosse Andersson till SVT.

Djurgården har tagit flest poäng i ett europeiskt gruppspel av samtliga svenska lag Foto: SVT Sport

I bilden ovan ser ni SVT:s sammanställning över de svenska lag som spelat grusspel i UEFAs turneringar Champions League, UEFA-cupen/Europa League, Europa Conference League och damernas Champions League.

På damsidan har gruppspel bara hållits sedan förra säsongen, därför är underlaget klent där trots svenska framgångar i Europa.

*De tre svenska lag (Rosengård, Malmö, Djurgården) som spelar gruppspel just nu har alla kvar matcher att spela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.