Jesper Karlström kvitterar. Foto: Bildbyrån.

Så var toppmatchen i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Toppmötet mellan Djurgården och Malmö FF slutar 1-1.

SVT Sport rapporterade direkt från Tele2 Arena.

Så var matchen.

Toppmötet mellan Djurgården, trea i en haltande tabell, och Malmö FF, serieledare, har rullat i gång i Stockholm.

Hemmalaget mönstrar en elva med Astrit Ajdarevic från start och förhoppningen är att han ska luckra upp MFF med sin kreativitet.

Med bara en förlust på sina 22 senaste ligamatcher tar sig gästerna an Djurgården, som har tre raka segrar på hemmaplan.

Matchen hinner knappt börja förrän Malmös Arnor Traustason tappar balansen och ser ut att sträcka ljumsken, men spelar vidare.

I sekvensen därpå ropar Ajdarevic på straff efter duell med en motståndare. Domaren skakar på huvudet.

Malmö, för dagen i vinröda matchställ, pressar högt för att störa mittbackarna i uppspelsfasen, medan hemmalagets Jesper Karlström konstant håller koll på playmakern Anders Christiansen.

Samtidigt dånar ”Djurgården!” från Sofialäktaren, ett unisont vrål från hoppfulla supportrar som utgör den tolfte spelaren.

Snuvas på 1-0

Med dryga kvarten spelad snappar Markus Rosenberg upp en misslyckad passning och trycker av, men Tommy Vaiho greppar enkelt.

När spelet vänder väggspelar sig Markus Danielson igenom och prövar lyckan från distans. Johan Dahlin i MFF-målet räddar.

I samband med att Rosenberg får behandling skruvar Djurgården upp tempot. Först hotar Radetinac i straffområdet, men får inte till träffen.

Därefter skär högerbacken Aslak Fonn Witry in i banan och drar till med vänstern. Det pressade skottet går strax utanför.

Heta dueller avlöser varandra och kvaliteten hos de båda lagen är påtaglig. Matchen är jämn.

Efter en halvtimme stöter Buya Turay in 1-0 från sin position i straffområdet, men flaggan är uppe och målet bortdömt.

Traustason skadad

Strax därefter blir Traustason tillräckligt störd när han kommer in i skottsektorn och avslutet går en bra bit över ribban.

Sören Rieks verkar överraskad när han minuten senare får ett fint läge via en hörna från vänster och nicken går över.

I slutet av halvleken tvingas en skadad Traustason lämna planen på bår efter en rejäl stämpling av Radetinac – som inte får ett kort.

Den isländske nyckelspelaren ersätts av Erdal Rakip, 23-åringen som vunnit fyra SM-guld med MFF.

Med fyra tilläggsminuter försöker Djurgården etablera tryck via Ajdarevic, men i stället får Rosenberg chansen att spräcka nollan.

Kaptenen vinner boll och är bollförare i en kontring, men passningen mot Fouad Bachirou är alldeles för svag.

”Det är lite svängigt”

Första halvlek slutar 0-0 och Astrit Ajdarevic är nöjd med Djurgårdens insats.

– Vi spelar jättebra fotboll första 30-35. Sista tio går vi ner oss lite grann och de får lite kontringar, men i det stora hela är vi nöjda. Det gäller att ha tålamod och bara fortsätta. Då kommer målet, säger han till C More.

Även Malmös Oscar Lewicki uttalar sig.

– Det är lite svängigt. De har lite mer boll än vad vi har. Vi får ligga lågt en hel del eftersom det är svårt att pressa dem högt för de är skickliga. Jag tycker dock att vi skapar de farligaste chanserna, även om det är rätt jämnt, säger han till C More.

Ledningsmålet kommer

I inledningen av andra vinner Karlström frispark mot Christiansen. Dansken får gult kort, men frisparken är resultatlös.

Elliot Käck är därefter på språng, viker in, avslutar med fel fot och skottet går långt utanför målramen.

Ett ännu bättre läge får Rosenberg, serverad av en djupledslöpande Rakip, men målsinnet är hittills inte på plats för lagkaptenen.

Spelet vänder och Djurgården får nästa möjlighet. Buya Turay sticker ram passningen till Ajdarevic – som är offside.

Rosenberg ser därefter ut att ha problem med ryggen och kliver av. In kommer Guiillermo Molins och tar över bindeln.

Samtidigt ger Ajdarevic plats för Kevin Walker och är märkbart irriterad över att bli utbytt – och då smäller det.

Klockan står på 57 när nyinbytte Molins har flyt i straffområdet och får ett öppet läge. En bredsida senare är ställningen 0-1.

Kvitteringen likaså

Djurgården intensifierar jakten på målet, först genom Buya Turay som nickar över och sedan Radetinac med ett skott från distans.

”Kämpa, Djurgården!” vrålas det från läktarplats och mitt i grytan är Karlström nära att hitta rätt på en andravåg, men Dahlin räddar.

Buya Turay och Walker söker därefter väggspel med varandra. Walkers passning är dock missriktad och MFF vinner boll.

Med halva halvleken spelad sätter Djurgården kvitteringen. Från nära håll dunkar Karlström in sitt första mål för säsongen, hans första sedan oktober 2017.

Fullträffen föranleds av ett inspel från höger, en möjlig offside och en tilltrasslad situation som mittfältaren tar vara på. 1-1 och helt jämnt igen.

Hemmalaget vill ha mer. Buya Turay också. Anfallaren ordnar hörna efter att ha snurrat friskt på kanten. Den blir dock resultatlös.

Målskytten Karlström maler sedan ner Christiansen och får gult. Samtidigt ersätts Marcus Antonsson av Jo Inge Berget.

Läge för Berget

Just Berget får mycket yta i ett anfall, men kommer ur vinkel och passar. Rakip, som gör sin 100:e allsvenska match, slarvar bort läget.

Malmö har dock kommit tillbaka in i matchen, en match som gled ur händerna efter ledningsmålet som väckte Djurgården.

Hemmalaget jagar därefter 2-1-målet via ett lång inlägg mot Walker, som misslyckas med vänsterträffen och slår näven i gräset.

18 316 är på plats i kväll och majoriteten försöker bära fram Djurgården till tre poäng när tio minuter återstår av ordinarie tid.

Då tackar Buya Turay för sig med sänkt blick och ersätts av Adam Bergmark Wiberg, född i maj 1997.

Även Jonathan Ring kliver av och ger plats för Nicklad Bärkroth – som sånär prickar in 2-1 när han glider in och skjuter strax över.

Några fler mål blir det inte. Djurgården och Malmö får nöja sig med en poäng vardera i en match som levde upp till förväntningarna.

Startelvorna

Djurgården (4-3-3): 30 Vaiho; 16 Witry, 4 Une Larsson, 3 Danielson, 5 Käck; 23 Ulvestad, 10 Ajdarevic, 6 Karlström; 9 Radetinac, 77 Buya Turay, 11 Ring

Malmö FF (4-4-2): 27 Dahlin; 2 Larsson, 17 Bengtsson, 31 Brorsson, 6 Lewicki; 8 Traustason, 14 Christiansen, 7 Bachirou, 5 Rieks; 23 Antonsson, 9 Rosenberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.