Hammarby är klart för final i svenska cupen efter seger mot Djurgården. Foto: Bildbyrån.

Hammarby vann derbyt – klart för cupfinal

Uppdaterad
Publicerad

En coronadrabbad trupp och ett förlängningsdrama senast.

Trots det lyckades Hammarby vinna semifinalen mot Djurgården i Svenska cupen.

– Jag höll på att tuppa av. Det kändes som jag hostade blod, det var jobbigt, säger Hammarbys Astrit Selmani.

Hammarby vann årets första tävlingsderby när de slog ut AIK och tog sig till kvartsfinal i svenska cupen. I dag blev Bajen klart för final efter ännu en derbyseger. Laget vann mot Djurgården med 1-0.

Aziz Mohammed Ouattara blev matchens enda målskytt.

I mitten av mars drabbades många av spelarna i Hammarby av covid-19. För några dagar sedan blev laget klart för semifinal i svenska cupen efter ett förlängningsdrama mot Trelleborg.

Det var trötta spelare i Hammarby.

– Jag hade ingen kraft i lungorna. Jag höll på att tuppa av. Det kändes som jag hostade blod, det var jobbigt. Men vi står upp, vi krigar. Sista fem tror jag att vi springer ihjäl oss, säger Astrit Selmani.

– Jag är oerhört stolt. Det är tio år sedan att vi var i final.

Bajen-tränaren Stefan Billborn var nöjd efteråt:

– Jättebra karaktär. Vi hade det tufft mot Trelleborg också. Huvudet vill, men benen vill inte. Vi är moraliskt starkt. Det är imponerande, de visar vilja och karaktär. Sen har vi lite tur med oss också, då blir det ännu lättare att springa, säger Billborn.

En felträff som styrdes in

Semifinalen i svenska cupen hade en händelserik inledning. Det var bra fart på både Djurgården och Hammarby.

Efter en kvart rasslade det till i målnätet bakom Dif-keepern Aleksandr Vasjutin.

Bollen lyftes in från Bajens vänsterkant. Den damp ner hos Gustav Ludwigsson som drog till med högerdojan. Han skott blev inte lyckat, men lagkamraten Aziz Mohammed Ouattara var placerad i bollbanans riktning och styrde in 1-0 bakom Vasjutin.

Dif hade flera ribbträffar

Strax efteråt var det nära att Djurgården kvitterade. Efter en hörna träffade Hjalmar Ekdal ribban.

20 minuter senare hade Dif två ribbträffar efter varandra. Magnus Eriksson sköt ett skott som gick via ribban i stolpen, när Edward Chilufya skulle nicka in returen träffade han ribban.

Djurgården skapade några riktigt bra målchanser i andra halvlek.

Med kvarten kvar gjorde David Ousted en fin räddning på ett distansskott. Bara minuten efter fick Emir Kujovic ett nickläge från nära håll, men han missade mål med den skallen.

Men Dif fick aldrig in någon kvittering.

– Jag tycker vi gör i princip allting utan mål. Jag tycker spelarna gör allt de kan för att göra skillnad, men vi är inte där riktigt, säger Dif-tränaren Kim Bergstrand till C More.

KLIPP: Pressat Hammarby till semifinal i Svenska cupen (1 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.