Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kim Bergstrand tränare ber om ursäkt efter kommentar om Hitler-Tyskland Visa alla (2)
Visa alla (2)

Djurgårdens tränare ber om ursäkt efter kommentar om Hitler-Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Kim Bergstrands referens till Hitlers Tyskland har väckt reaktioner.

Nu ber tränaren om ursäkt.

– Den var olycklig, osmart och inte välvald, säger han till SVT Sport.

KRITIKEN: ”I Tyskland hade han sparkats”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kim Bergstrand och Svante Weyler. Foto: Bildbyrån

Djurgårdens huvudtränare Kim Bergstrand och assisterande Thomas Lagerlöf har gjort en intervju med Aftonbladet. I ett tv-klipp som publicerades på sajten, men senare togs bort, berättar Bergstrand om ledarskap vilket var huvudämnet för intervjun.

Han säger bland annat att man kan reflektera och läsa om vad andra kloka människor gjort, eller bra ledare som lett folk, och drar en parallell till Tyskland under Adolf Hitlers ledning.

Uttalandet har väckt reaktioner

I intervjun med Aftonbladet säger Kim Bergstrand följande:

”Jag menar man kan säga vad man vill om några hemska människor som levde i Tyskland på 30 och 40-talet. Men dom fick folk att göra saker i ett sammanhang. Sen metoder och sånt kan man diskutera men det finns saker som dom också gjorde – som man kan ta lärdom av eller hur man inte ska göra”.

Uttalandet har väckt reaktioner och tränaren ber om ursäkt.

– Jag står inte för dessa typer av åsikter som associeras med den tidens grymma, sorgliga och mörka tid. Mina ordval och resonemang var illa valda och jag är ledsen för det, säger Kim Bergstrand till klubbens hemsida.

När SVT Sport träffar Kim Bergstrand på träningsanläggningen utvecklar han sina tankar kring det han har sagt och beskriver det som väldigt dumt. Han menar också att det var en del av en lång diskussion.

– Ledarskap kan användas till goda saker och onda saker. Det är ett väldigt starkt maktmedel, det var det det här handlade om. Man kan hamna väldigt fel vilket det finns exempel på i världen hela tiden och det kan leda till goda saker om det är ett bra ledarskap. Det var ett stort sammanhang. Det var väldigt dumt att öppna den dörren och prata om det överhuvudtaget, säger tränaren.

”En väldigt duktig och klok person”

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson berättar för SVT Sport att de haft ett möte om situationen under förmiddagen.

– Vi har diskuterat intervjun i Aftonbladet, den rörliga delen blev olycklig i det sammanhanget, det blev fel, säger Bosse Andersson och fortsätter:

– Han är en väldigt duktig och klok person. Och i rollen som tränare har vi fullt förtroende för Kim Bergstrand.

– Det är väldigt svårt att driva en fotbollsklubb, man kan göra fel. Och det där blev olyckligt men det är inget som vi duckar för över huvud taget.

Mer från Bergstrand:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Djurgårdens tränare ber om ursäkt efter kommentar om Hitler-Tyskland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer