Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Domaren dödshotades och fruktade för sitt liv – efter att ha blåst en frispark på mittplanen

Domaren dödshotades och fruktade för sitt liv – efter att ha blåst en frispark på mittplanen

Publicerad
Daniel Eckebrant, 43, har dömt fotboll i 23 år.
Men för två år sedan funderade han på att sluta.
Anledningen: Han och hans familj dödshotades efter att han blåst en frispark på mittplanen.
– Jag var jätterädd för mitt liv, säger han.

Som SVT Sport rapporterade nyligen så råder det domarbrist på många håll inom svensk idrott, bland annat inom fotbollen.

En stor anledning till det är den utsatta situationen som domarna verkar i. Många vittnar om att det har blivit betydligt värre. En som kan vittna om det är Daniel Eckebrant, som är domare i den lokala Göteborgsfotbollen – som han har verkat inom i 23 år.

– Våldsmässigt har det blivit mycket värre. Det har alltid funnits svordomar och sådant, det hör till. Men hot och våldsmässigt har det blivit mycket värre de senaste tio åren, säger han till SVT Sport.

Jagad av publiken

Han har själv blivit utsatt. För två år sedan dömde han en match på en fredagskväll. Efter att han blåst en frispark på mittplanen blev det hotfullt. Rejäla protester yttrades, varpå han delade ut ett gult kort. Då eskalerade det hela.

Det ena laget samlades runt honom och en spelare slog bort det gula kortet från Daniels hand och visades därför ut. Då vände han sig om och såg hur en spelare i det andra laget slogs ner, och han valde då att bryta matchen.

– Då kom publiken och började filma mig och jaga mig – och hade masker på sig. Jag kände mig jätteutsatt i det läget. Men några killar i det andra laget körde mig till stan. Men sen på kvällen fick jag två-tre samtal, om att jag värdelös, dum i huvudet, en fitta och mycket sånt. Hade inte de där killarna kommit fram och hjälpt mig hade det gått mycket sämre än de gjorde, berättar han för SVT Sport.

– Det var inte den fotbollen som jag älskar. Det var hemskt.

”Jag var jätterädd”

Daniel Eckebrant berättar att det då inte alls var självklart att fortsätta döma, och att han rent av fruktade för sitt liv:

– Jag var jätterädd för mitt liv. Jag tänkte på min familj, de blandade ju in dem och gapade om att de skulle döda mig och min familj. För en frispark på mittplanen! Jag fattar inte varför man ska lägga så mycket energi för något sådant, jag gav ju inte ens varning från början, säger han.

Tittar efter flyktvägar

Han fortsatte dock, efter stöd från domarkollegor och domarkonsuleten på Göteborgs fotbollsförbund. Men numera förbereder han sig annorlunda inför matcherna, och tittar alltid innan matcherna var han kan fly ifall matcherna spårar ur. Och han fruktar att det kan sluta illa för någon/några domare i framtiden.

– Det kan sluta hur illa som helst. Två domare blev ju misshandlade förra året... Det kan sluta hur illa som helst, säger han.

Se hela reportaget här under, där vi bland annat får höra hur det låter under en match, och se när han tittar var han kan fly om det går illa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Reportage: Daniel, 43, berättar om utsatta situationen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer