Foto: TT Nyhetsbyrån

”Dopningsjägaren” om Bergs anmälan: ”Visar att detta inte är bra”

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Berg har anmälts till Fifa efter att ha lämnat en dopningkontroll utan tillåtelse.

– En anmälan visar att detta inte är bra, säger den tidigare ”Dopningsjägaren” Arne Ljungqvist till SVT Sport.

Marcus Berg blev kallad på dopningkontroll efter matchen mot Tyskland. Men i stället för att följa med omgående valde den svenska anfallaren att ställa upp på några intervjuer.

Vad straffet kan komma att bli är ännu oklart. Arne Ljungqvist, som ägnat stora delar av sitt liv åt just dopningsfrågor, bland annat som vice ordförande i antidopningsorganisationen Wada mellan 2008 och 2013 samt ansvarig för antidopningsarbetet i Sotji under vinter-OS 2014, i sin roll som medicinsk chef för IOK, säger att det är svårt att spekulera i vad straffet kan bli.

– Varje fall är unikt och det finns inga prejudikat. Det är olika omständigheter i varje fall och det är meningslöst att spekulera.

Samtidigt menar han att detta inte är bra.

– En anmälan räcker som signal och Fifa anser att det skickar en bra signal, säger Ljungqvist.

Hur kommer detta att utredas?

– Det är Fifas som är arrangör och de som i första hand gör utredningen. Wada kan sedan gå in om de anser att utredningen inte gått rätt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.