Drottning Elizabeth II hyllar damlandslaget: ”En inspiration”. Foto: TT Nyhetsbyrån

Drottningens hyllning: ”Ni har satt exempel”

Uppdaterad
Publicerad

Englands första EM-guld någonsin.

Då jublar drottning Elizabeth II, som skickar en hälsning till laget.

”Ni har alla satt exempel som kommer att vara en inspiration för flickor och kvinnor i dag och för framtida generationer”, skriver den 96-åriga drottningen i ett officiellt meddelande.

Drottningen, som själv delade ut VM-bucklan senast nationen vann ett guld – herrarna , för 56 år sedan – var inte sen med att gratulera damerna efter EM-succén, mer än ett halvt sekel efter VM-guldet.

”Mina, och min familjs, varmaste gratulationer går till er alla för att ni vann fotbolls-EM för damer. Mästerskapet, och era prestationer, har med rätta fått beröm. Ni har alla satt exempel som kommer att vara en inspiration för flickor och kvinnor i dag och för framtida generationer. Det är min förhoppning att ni ska vara lika stolta över er inverkan på er sport som ni är över resultatet i dag”, skriver drottning Elizabeth II.

Fotbolls-EM

Lineker: ”Ett enkelt spel”

Utöver drottningen har bland andra Harry Kane, herrlandslagets kapten, skickat en hälsning.

”Helt makalösa scener på Wembley!! Stort grattis till fantastiska ‘Lionesses’”, skriver han på Twitter.

Gary Lineker ställer också in i den unisona hyllningskören. 61-åringen, som själv ingick i herrlandslaget som slogs ut mot just Tyskland i VM-semifinalen 1990, skriver:

”Fotboll är ett enkelt spel. 22 kvinnor jagar en boll i 90 minuter och till slut vinner faktiskt England. Grattis. Magiskt.”

England vann EM-finalen inför 87 192 åskådare på Wembley. Manchester Citys Chloe Kelly blev stor hjälte när hon gjorde det avgörande 2-1-målet mot Tyskland i förlängningen.

KLIPP: Här tar England EM-guld – se vilda firarscenerna (31 juli)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet