Enligt Chile ska Ecuador ha spelat med en spelare, Byron Castillo, som har colombianskt urpsrung. Foto: BILDBYRÅN

Ecuador behåller sin VM-plats

Uppdaterad
Publicerad

Ecuador kastas inte ut från fotbolls-VM i Qatar. Det står klart efter att det internationella fotbollsförbundet Fifa har avslagit en överklagan från Chile som gjorde gällande att spelaren Byron Castillo inte får spela för Ecuador. 

Fotbolls-VM i Qatar börjar om bara två månader, men trots det riskerade premiärspelande Ecuador att kastas ut. Anledningen var att det chilenska fotbollsförbundet menade att Ecuadors spelare Byron Castillo, som har spelat åtta VM-kvalmatcher, egentligen är född i Colombia och därmed inte får representera Ecuador.

”På basis av de presenterade dokumenten anses spelaren inneha ecuadorianskt medborgarskap”, säger Fifa.

Ärendet behöver ändå inte vara över då det chilenska förbundet nu kan överklaga än en gång till idrottens skiljedomstol, Cas.

”Det här är en mörk dag för fotbollen och för systemets trovärdighet”, säger Jorge Yunge, generalsekreterare i det chilenska fotbollsförbundet.

Ecuador ska spela VM i en grupp med värdnationen Qatar, Nederländerna och Senegal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.