Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristianstads Tabby Tindell utsattes för trakasserier på sociala medier efter sin jättemiss i mötet med Häcken. Foto: Viaplay.

EFD fördömer hånandet av Kristianstadsspelaren

Uppdaterad
Publicerad

Elitfotboll Dam (EFD) fördömer trakasserierna som Kristianstads Tabby Tindell utsatts för på sociala medier efter sin jättemiss i mötet med Häcken.

– Det här är en samhällsfråga där vi måste fundera hur vi beter oss egentligen, säger Tomas Hoszek generalsekreterare i EFD, till SVT Sport.

Efter Kristianstads möte med Häcken utsattes hemmalagets Tabby Tindell, som svarade för en jättemiss i 92:a minuten, för hån och glåpord av nedsättande och sexistisk karaktär på sociala medier.

Idag markerade elitklubbarnas intresseorganisation EFD genom att skicka ut ett pressmeddelande där de fördömde händelsen.

– Dessa kommentarer, som en spelare har fått utstå på sin arbetsplats och i offentliga forum är oacceptabla, under all kritik och strider mot de grundläggande principerna inom sporten, skrev Tomas Hoszek generalsekreterare i Elitfotboll Dam i fördömandet.

När SVT Sport når Hoszek försöker han förklara vad som var så speciellt med detta fall i förhållande till andra reaktioner efter fotbollsmatcher.

– Det var inga hot men väldigt grova uttalanden. Det har varit en rad tillfällen då det har hänt saker vi inte tycker är bra för damfotbollen, efter incidenten i Kristianstad så tyckte vi att det var läge att gå ut och göra detta, säger Tomas Hoszek generalsekreterare i Elitfotboll Dam.

Damspelare måste tåla kritik

Ni är inte rädda att det kan få motsatt effekt, att folk tycker att man inte får kritisera damfotbollspelare på samma sätt som herrar?

– En sak är att kritisera och en sak är att trakassera. Att säga att det där var ett dåligt skott, att det var sopigt, det tror jag att alla kan leva med. Men när man nedvärderar just för att man är kvinna och uttrycker sig på ett sätt som inte är okej i samhället i övrigt. Det är en j-a skillnad, säger Hoszek till SVT Sport.

Men Hoszek menar att damfotbollsspelare måste tåla att få kritik.

– Det får man leva med. Ju mer exponerad damfotbollen blir desto mer kommer man ju bli bedömd utifrån sin prestation men man kan inte ta till kommentarer som är nedvärderande för kvinnor som spelar fotboll. Det är ett yrke och de är yrkesstolta, precis lika mycket som herrarna är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.