Det andra guldjublet någonsin i Midtjylland. Foto: Bildbyrån

Efter Bröndbys kollaps – Midtjylland är danska ligamästare

Uppdaterad
Publicerad

Bröndby såg länge ut att gå mot en säker ligatitel.

Men i det sista fem matcherna tappade laget greppet – istället kan nu Midtjylland titulera sig som danska mästare.

Det blev en dramatiskt avslutning på slutspelet i den danska Superligaen.

Köpenhamnslaget Bröndby såg tidigt ut att gå mot en säker ligatitel efter att de inlett slutspelsserien med åtta raka segrar.

Men i de sista fem omgångarna förändrades allt.

Vann bara en match

Svenske Simon Tibbling och Johans Larssons Bröndby kryssade först mot rivalerna Köpenhamn, därefter förlorade de mot just Midtjylland för att i den näst sista matchen tappa en 2-0-ledning till 2-2 mot Horsens i slutminuterna.

Resultaten betydde att Midtjylland enbart behövde ta poäng i den sista matchen för att ta hem ligatiteln. Och laget gjorde inga misstag, en säker 1-0-seger mot Horsens innebar lagets femte raka vinst och klubbens andra ligatitel någonsin.

Bröndby kryssade även i sin sista match vilket innebar att laget bara tog en vinst på de sista fem matcherna, samtidigt som Midtjylland vann sina fem avslutande matcher.

Inte vunnit sedan 2005

Kort efter slutsignalen landade en helikopter på planens mittcirkel för att dela ut pokalen som kronade laget mästare hemma på

MCH Arena i Herning.

Senast Midtjylland vann serien vår säsongen 2014-15, då med svenske Johan Dahlin, Petter Andersson och Kristoffer Olsson i laget. I dag är Simon Kroon ende svensk att tillhöra klubben, men har varit utlånad till Sönderjyske hela säsongen.

Bröndby, som är det näst mest framgångsrika laget i Danmarks historia, har inte vunnit ligan sedan år 2005.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.