Foto: TT Nyhetsbyrån

”Nästan varenda toppklubb i Europa har hört av sig”

Uppdaterad
Publicerad

Linköpings OS-hjältar är tilbaka i vardagen. Närmast väntar lokalkonkurrenten Smedby i cupen. Ekonomiskt pressade LFC tänker behålla sina stjärnor trots att de är eftertrakatade av toppklubbar. ”Säljer man en spelare säkrar man inte ekonomin”, säger tränaren Martin Sjögren till SVT Sport.

Efter succén och finalmatch mot Tyskland i Rio väntar nu betydligt beskedligare motstånd. Linköping kommer ställa sitt bästa lag på benen, även om speltiden kanske blir begränsad för vissa. Smedbyfostrade Jessica Samuelsson kommer att vilas.

– Hon har varit klart mest belastad och hade problem med en fotled i början av turneringen. De andra kommer starta och vara med. Det är en perfekt uppladdning inför cupfinalen på söndag, säger tränaren Martin Sjögren.

OS i Rio de Janeiro 2016

Stort intresse

Klubben hade fem spelare i OS, Stina Blackstenius, Jessica Samuelsson, Fridolina Rolfö, Magdalena Ericsson och Jonna Andersson. LFC:s stjärnor är också högvilt efter det lyckade mästerskapet. Både Stina Blackstenius och Pernille Harder har avtal som går ut till årsskiftet.

Blackstenius agent säger att intresset är mycket stort.

– Om Stina vill ut i Europa har hon redan ett antal förslag att välja på. Nästan varenda toppklubb i Europa har hört av sig. Med tanke på vad hon presterat, med tanke på att hon är 20 år och har ett utgående avtal krävs ingen hjärnkirurg för att räkna ut det. Hon skulle kunna skriva på ett kontrakt i morgon. Så het är hon, säger Carl-Johan Fransén till corren.se.

”Ingen ambition att sälja”

Linköping, som har en ansträngd ekonomisk situation, har dock inga planer på att sälja.

– Vi har ingen ambition att sälja just nu. Det dras i och ryktas om en del av dem, men de har kontrakt året ut. Det är inte som på herrsidan att säljer man en spelare så säkrar man ekonomin för klubben i flera år framöver. Vi hoppas att kunna vinna serien och det kan ge mer rent ekonomiskt än att sälja, säger Martin Sjögren.

Klubben hoppas på ett publikmässigt uppsving efter OS, även om man inte sett någon större effekt tidigare.

Hoppas på effekt

– Förhoppningsvis kan det ge en liten effekt i början. Vi behöver höja publiksiffran i Linköping och i Damallsvenskan total t sett, säger Martin Sjögren.

Göteborg vilar sina OS-spelare Elin Rubensson och Pauline Hammarlund i mötet med Böljan. Men även Stefan Rehn hoppas på ett publiklyft efter OS.

– De har inte sovit så mycket och skaderisken hade varit för stor. Vi hoppas att damfotbollen får en större genomslagskraft i Sverige så att unga tjejer får de här spelarna som sina idoler och att fler börjar spela, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet