Foto: Bildbyrån

Efter skandalerna: Uppförandekoden skärps

Uppdaterad
Publicerad

Avstängda domare, stundtals frän kritik från spelare och ledare, samt ett komprimerat spelprogram som sliter på hans medarbetare.

Domarbasen Stefan Johannesson ser tillbaka på en svettig säsong – och förbereder nästa.

Då införs en uppdaterad uppförandekod för domarna.

Johannesson var som aktiv en av Sveriges mest meriterade domare. 2018 fick han tjänsten som heltidsanställd chef för domarna på Svenska fotbollförbundet.

Förra året var hetsigt med en serie uppmärksammade domarinsatser som slogs upp stort i medierna. I jämförelse med vad som hänt på – men främst utanför – de allsvenska planerna i år var det västanfläktar.

– Det har varit ett superannorlunda år. Jag har fått ta väldigt mycket som inte hör till fotbollen, säger Johannesson.

Stöld, bedrägeri och sexbrott

Några händelser har skakat om elitdomarkåren.

  •  Den första hade sitt ursprung i förra säsongen, när den profilerade domaren Martin Strömbergsson under match fällde en kommentar som Östersunds målvakt Aly Keita upplevde som kränkande. Keita återgav i en podd i år vad som sagts. Efter utredning stängdes Strömbergsson av året ut.
  •  I somras ertappades en domare med att stjäla en bakmaskin i ett varuhus. Samme domare är sedan en tid misstänkt för grovt bedrägeri och under polisutredning. Det har också framkommit att domaren – som dömt åtskilliga matcher under säsongen – är spelberoende.
  • I slutet av sommaren stängdes en, för sexuella ofredanden dömd, domare av.

”Många inblandade”

För ett skrå inom fotbollen där kraven på ett oklanderligt uppträdande är höga ger skandalerna konsekvenser. Nyligen har ett arbete inletts för att mejsla fram en uppdaterad, mer omfattande uppförandekod för domarna.

– Det är många inblandade, bland dem jurister. Det rör också frågor om diskriminering och jämställdhet. Målet är att få fram en uppförandekod så att vi får svart på vitt vad som gäller, gränser mellan vad som är privat och vad som påverkar dig som domare. Meningen är att det ska finnas en klar inriktning och ett näst intill färdigt material vid månadsskiftet januari-februari, när kurser och fortutbildningar börjar, säger Stefan Johannesson.

– Exakt hur det ska utformas vet vi inte, det är ett arbete som precis satts i gång. Det är inte bara sunt förnuft utan det ligger juridiska aspekter med i det hela. Vad får vi och vad får vi inte göra? Utdragsregister från polisen, vad är tillåtet och inte tillåtet? Och vad visar det? Om en domare kör för fort och fastnar i en poliskontroll har det inget med lämpligheten som domare att göra. Men det kan finnas andra aspekter som avgör lämplighet och det tittar vi på, fortsätter domarbasen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.