Landslagsmålvakten Zecira Musovic är glad över det stora intresset kring EM 2022. Foto: Bildbyrån

EM 2022 lockar rekordmånga: ”Det går inte att blunda för det”

Uppdaterad
Publicerad

Ett år kvar till EM-premiären i England och 140 000 biljetter har redan sålts.

Siffran förväntas stiga till 700 000 – och enligt Uefa kommer mästerskapet att bli det största kvinnliga idrottsevenemanget någonsin.

– Det är såklart sjukt kul, samtidigt är jag inte förvånad, säger landslagsspelaren Zecira Musovic, 25, till SVT Sport.

Det svenska damlandslaget bärgade silver på Tokyo-OS men tvingades spela inför tomma läktare på grund av coronapandemin. Nästa sommar väntar en ny fotbollsfest i form av EM 2022 i England – då med publik på plats. Och rekordmånga är intresserade.

Uefa rapporterar att det redan i dag har sålts över 53 000 biljetter till finalen på Wembley. Totalt har drygt 140 000 biljetter sålts och försäljningssiffran förväntas öka till över 700 000.

– Det är såklart sjukt kul, samtidigt är jag inte förvånad. Det är den utvecklingen som sker inom damfotbollen just nu och som skett sedan en tid tillbaka. Det är bara rekordgrejer vi har att förvänta, tror jag. Det är roligt att få uppleva det här inifrån, säger Zecira Musovic till SVT Sport.

”Visar hur viktig europeisk damfotboll har blivit”

Uefa gläds över responsen från supportrarna.

– Intresset kommer från fans över hela jorden, vilket visar hur viktig europeisk damfotboll har blivit. De här siffrorna saknar motstycke inom kvinnlig idrott i Europa, säger Nadine Kessler, damfotbollschef på Uefa, i ett pressmeddelande.

Organisationen menar att det kommande Europamästerskapet kommer att bli det största kvinnliga idrottsevenemanget någonsin.

”En produkt som lockar”

– Intresset runtom i världen är stort, det går inte att blunda för det. Det är en produkt som lockar och en fotboll som intresserar folk, säger Musovic.

Målvaktsstjärnan tror att engagemanget beror på att damfotbollen är mer lättillänglig.

– Jag tror att det har mycket att göra med att det är tillgängligt på ett helt annat sätt än tidigare. Helt plötsligt kan vi följa de stora ligorna på tv. Det måste synas för att finnas.

Vad tror du om antalet svenskar på plats?

– Jag hade önskat att vi kan bygga den gula väggen nästa år. Jag hoppas att vi kan bygga vidare på intresset från tv-sofforna till att folk står där i England 2022.

EM-grupperna lottas den 28 oktober.

Här spelas EM 6-31 juli

Brighton & Hove (Brighton & Hove Community Stadium)

London (Brentford Community Stadium & Wembley Stadium – final)

Manchester (Manchester City Academy Stadium)

Milton Keynes (Stadium MK)

Rotherham (New York Stadium)

Sheffield (Bramall Lane)

Southampton (St Mary’s Stadium)

Trafford (Old Trafford – opening game)

Wigan & Leigh (Leigh Sports Village)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.