Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Janne Anderssons kniviga beslut: ”Det får jag nog erkänna”

Uppdaterad
Publicerad

En EM-kvalrysare.

Som ger Janne Andersson en av de svåraste laguttagningarna.

– Det är flera positioner som vi har bra konkurrens på, säger Sveriges förbundskapten.

I kväll ställs Sverige mot Österrike på Ernst Happel-stadion i Wien i kvalet till EM 2024. Sverige har bara vunnit en gång på 17 försök på bortaplan mot Österrike. Den enda segern var 2009 i en träningslandskamp och nu vill Blågult såklart bryta den dystra trenden.

Österrike saknar en av sina nyckelspelare, mittfältaren Konrad Laimer. Medan den svenska truppen ger förbundskapten Janne Andersson för många bra alternativ i startelvan.

– Det har varit en av de gånger vi diskuterat laguttagningen längst. Det får jag nog erkänna. I slutändan är det dock min rättighet och skyldighet att ta besluten när vi har diskuterat färdigt, säger Andersson på presskonferensen dagen innan match.

”Jag är ytterst ansvarig”

Janne Andersson sade, efter segern mot Nya Zeeland i träningslandskampen förra veckan, att tvåmålsskytten Jesper Karlsson ger honom flera gråa hår. Och expert Daniel Nannskog tycker att Karlsson sätter ordentlig press på ordinarie vänstermittfältaren Emil Forsberg.

– Det är flera positioner som vi har bra konkurrens på. Jag kan inte säga någon specifik men det har varit knivigt på några. Som förbundskapten är jag ytterst ansvarig men vi är fem stycken som jobbar väldigt tajt med det här.

Se Janne Anderssons resonera kring Jesper Karlssons chans att starta i spelaren ovan.

EM-kvalmatchen Österrike-Sverige har avspark klockan 20.45 i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.