EM-lottningen kan behöva göras om – i april: ”Självmål”

Uppdaterad
Publicerad

Förvirringen inför lottningen av fotbolls-EM 2020 är total.

Uefa har till och med varnat för att lottningen kan behöva göras om – i april.

Förbundskapten Janne Andersson är väldigt kritisk till formatet.

– Det är sånt självmål att det inte finns, säger han.

Den 30 november lottas EM 2020 i Bukarest.

Men det är en speciell lottning, av många olika orsaker.

Fotbolls-EM

Playoff i mars

Dels är turneringen utspridd över hela Europa, vilket gör att ovanligt många lag får spela EM på hemmaplan.

Dessutom kommer lottningen att göras trots att alla lag ännu inte är inkvalade. För i mars kommer nämligen de fyra sista lagen spela Nations League-playoff.

Arrangörerna garanterade hemmamatcher

Och just detta gör att det kan bli totalt kaos. Uefa har nämligen meddelat att de kan vara tvungna att göra om lottningen i mars, efter playoff-spelet.

”Om någon av arrangörsländerna är i playoff kan en ny slutspelslottning tvingas göras efter dessa matcher”, skriver Uefa på sin hemsida.

Detta då arrangörsländerna är garanterade att få spela minst två matcher på hemmaplan, ifall de kvalar in till EM. Och såväl Skottland som Rumänien och Irland är arrangörsländer och redan klara för playoff-spel. Dessutom kan även Ungern hamna i playoff, och även de är arrangörsland.

”Struligt”

Sveriges förbundskapten Janne Andersson är starkt kritisk till upplägget.

– Det är struligt, det är precis som med Nations League. Man har rört till det. Om inte vi, som jobbar med det, fattar riktigt hur det funkar – hur ska då gemene man, fotbollssupportern som älskar fotboll, kunna sätta sig in i det. Jag hoppas verkligen att det lottas nästa lördag så att vi kan börja förhålla oss till något och att det inte blir något om eller men, säger han till SVT Sport, och fortsätter:

– Att det spelas på ett antal olika ställen... Det är ett sånt självmål att det inte finns. Men nu är det så det är och då får vi förhålla oss till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet