Sverige firar efter Robin Quasions 2-0-mål mot Rumänien. Foto: TT

”EM-sommaren 2020 kan bli en ny blågul slutspelsfest”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

En av fotbollsvärldens svåraste uppgifter är att möta ett Sverige med matchboll i ett mästerskapskval.

Sällan vackert men alltid effektivt.

Fråga Italien. Och efter i kväll, fråga Rumänien.

Håkan Wikström

Tf nyhetschef SVT Sport

”Nu går jag ut med bomben här. Jag slutar efter EM.”

Orden är Marcus Bergs, och han levererade dem på en pressträff med landslaget på Cypern i veckan.

Tala förstånd med honom, Janne Andersson.

Han kan bli skyttekung i Qatar 2022.

”Målmaskinen Berg, känn på den”

Efter fyra mål mot Luxemburg i oktober 2017 tog det 16 mållösa matcher innan Marcus Berg noterades för ett mål i landslaget igen. 16 mållösa matcher. Ett... skralt resultat. Minst sagt.

Sen plötsligt – mål mot Ryssland i november förra året. Måltorkan över? Glöm det.

Landslagsåret 2019 började som vanligt med exakt noll mål för Marcus Berg mot bland andra landslag som Malta och Färöarna. Då tycktes till och med Janne Andersson ge upp. Efter ett (!) mål på 22 landskamper fick Berg börja på bänken mot Norge i september.

Hela nationen jublade när framtidsmännen Robin Quasion och Alexander Isak fick starta på topp. Men ingenting fungerade, och mot Spanien var det som vanligt igen. Marcus Berg från start.

Eller, egentligen inte. Eller. Absolut inte alls som vanligt.

Marcus Berg stångade in 1-0 bakom David De Gea som om han var den notoriske måltjuven han inte är, ett mål som kunde ha skickat Sverige till EM men en sen spansk kvittering satte stopp för EM-firandet.

Nu stångade Berg i stället in 1-0 mot Rumänien och skickade Sverige från Bukarest till EM i kväll.

Målmaskinen Berg. Känn på den.

Marcus Berg producerar uppenbarligen landslagsmål i november. VM-premiären i Qatar spelas den 21 november 2022. Förbundskaptenen Andersson borde förbereda honom på en fortsättning i landslaget åtminstone över VM.

”Få har varit så ifrågasatt”

Få spelare har varit så ifrågasatt i landslaget som Marcus Berg.

Förbundskapten Janne Andersson har aldrig tvivlat. Han har inte behövt. För det Marcus Berg inte har levererat i form av mål har han alltid levererat som kulturbärare både på och vid sidan av planen. Dessutom har Berg levererat i form av framspelningar, plockat bort försvarare för sina anfallskolleger och varit den första försvarslinjen i en kollektiv svensk försvarsmur.

Inte alltid spektakulär, inte alltid i händelsernas centrum. Men alltid väldigt, väldigt viktig för Janne Anderssons landslag.

”2020 kan bli en ny blågul slutspelsfest”

Sverige kan redan nu börja fokusera på EM-slutspelet.

Efter succén i VM-slutspelet var Janne Andersson en aning självkritisk efter uttåget mot England i kvartsfinalen. För att gå längre behövde Sverige utveckla sitt anfallsspel. Det har Sverige visat bitvis att man har gjort under det här EM-kvalet.

Och det finns så mycket mer att vrida ur den här truppen innan slutspelet börjar.

Robin Quaison och Alexander Isak kommer att utmana Berg om platserna på topp i startelvan.

Och då har vi inte ens fått se Dejan Kulusevski i blågult än. Jag anar att vi får se mer än en glimt av framtidens landslagsprofiler hemma på Friends i EM-kvalavslutet mot Färöarna på måndag.

EM-sommaren 2020 kan bli en ny blågul slutspelsfest.

TILL SIST: Det är tragiskt att en sådan här triumf kantas av rasism.  

Det är små människor som beter sig så illa som den rumänska hemmaklacken på Nationalarenan i Bukarest. Och att det händer igen visar hur tandlöst UEFA:s bestraffningar hittills har varit. Menar UEFA allvar med att stoppa rasismen på läktarna så behöver konsekvenserna bli tuffare. Även om det drabbar det rumänska landslaget. Ansvaret ligger hos det rumänska fotbollsförbundet.

Hittills har de visat att de inte är mogna uppgiften som arrangör. 

Samtidigt visar 20-årige Alexander Isak hur stark han är, inte bara som spelare. Efter att Isak attackerats av hemmafansen meddelade den italienske domaren Daniele Orsato att han skulle stoppa matchen om det hände igen. Men för SVT Sport berättade Isak att han bett Orsato att matchen skulle spelas klart. 

Inget kunde stoppa Sverige och Alexander Isak ikväll.

Absolut inte fega påhopp från små människor.

HÖJDPUNKTER: Här säkrar Sverige EM-biljetten mot Rumänien

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.