Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emilia Hjertberg om dödspaniken efter olyckan

Fick levern punkterad efter kollision med egna målvakten

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas målvakt punkterade levern på egna mittbacken Emilia Hjertberg i juni, vilket UNT var först med att rapportera.

Nu berättar Hjertberg själv om händelsen och vägen tillbaka till fotbollen.

– Det var inte bara smärta, utan den här dödspaniken: ”Jag får ingen luft.”

Den 25 juni mötte Uppsala Piteå hemma i damallsvenskan. På en hörna fick Uppsalas mittback Emilia Hjertberg sin egen målvakts knä i sidan av magen och kände direkt att något var fel.

– Den totala paniken jag hade under de första trettio sekunderna är nog faktiskt bland det värsta jag någonsin har varit med om. För mig är det nästan helt svart. Det var inte bara smärta, utan den här dödspaniken: ”Jag får ingen luft”, säger Emilia Hjertberg till SVT.

Hjertberg fördes av planen, men ville först fortsätta spela.

– Jag hade ju så mycket adrenalin när jag låg på båren. Så när jag blev utburen vände jag mig till tränaren och sa att det var lugnt och att jag kunde spela vidare, men det kunde jag ju inte.

Revbenet spetsade levern

Hon blev körd till akuten på Akademiska sjukhuset. Där konstaterade man att hon brutit flera revben.

– De ville ha kvar mig och tog lite blodprover. På natten när de fått svar kom de tillbaka och sa att det är någonting som inte stämmer.

Läkaren berättade att även levern fått sig en smäll.

– ”Du har brutit revbenet rätt så rejält som i sin tur har spetsat levern så det blöder inuti dig.” De har en skala mellan ett och fyra, där tre och fyra är livshotande och jag låg på en tvåa, säger Hjertberg.

”Frustrerande att stå vid sidan”

Emilia Hjertberg stannade några nätter tills levern slutat blöda. Hon fick träna efter någon månad men inte utöva kontaktsport på tre månader.

– Jag känner mig fullt frisk och kan träna vid sidan. Det är frustrerande att stå vid sidan, men jag får ta den tid det tar. Skulle man få en smäll igen kan det vara livshotande, även om det var en lätt smäll, säger hon.

Hjertberg hoppas vara tillbaka i spel i slutet av september och har blivit mer ödmjuk angående sporten hon älskar:

– Det är ju faktiskt en stor risk i fotboll. Det är inte bara kul, det kan vara farligt också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.