Jörgen Lennartsson, IFK Göteborgs tränare. Foto: Foto: Bildbyrån.

Lennartsson: ”En attack på det svenska samhället”

Uppdaterad
Publicerad

IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson trodde aldrig att han skulle se försök till uppgjorda matcher i allsvenskan.

– Jag skulle vilja säga att det är en attack på det svenska samhället, säger han till SVT Sport.

Under torsdagsmorgonen blev IFK Göteborgs spelar- och ledartrupp informerade om att mötet med AIK ställts in på grund av försök att påverka matchresultatet.

– Från börjar var det en overklighetskänsla, det kan inte stämma och det händer inte i Sverige. Men så går det upp för en att det faktiskt är så och då blir man bedrövad. Och enormt överraskad, säger tränare Jörgen Lennartsson till SVT Sport.

”Extremt viktigt att markera”

För några månader sen gick polisen ut och varnade för att de sett ökad aktivitet när det gällde just ”matchfixning”. Men Lennartsson ser det inte som en attack mot svensk fotboll.

– Jag skulle vilja säga att det är en attack på det svenska samhället. Det är kriminella element som rör sig i hela samhället för att skapa intäkter. Nu blev idrotten drabbad, men samhället blir drabbat varje dag. Det är extremt viktigt att vi markerar att inom idrotten finns det inget att hämta för de här människorna.

Stöttar AIK-spelarna

IFK Göteborgs trotjänare Mattias Bjärsmyr är imponerad över den eller de AIK-spelare som berättat om att de blivit kontaktade för att påverka matchresultatet.

– Det är mycket bra gjort av dem, vi stöttar dem helhjärtat. Man lider med dem och vi står helt bakom beslutet att matchen ställdes in, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.