Raheem Sterling gjorde sitt första mästerskapsmål. Foto: Bildbyrån

Ifrågasatt Sterling matchhjälte

Uppdaterad
Publicerad

Repris på VM-semin.

Då fick engelsmännen jubla när kritiserade Raheem Sterling gjorde matchens enda mål mot Kroatien.

– Jag är alltid hård mot mig själv och jag är medveten om att det är viktigt med ett bra mästerskap för min del, säger Sterling till SVT Sport.

Det var England som hade spelet i första halvlek, och de kunde fått en smakstart.

Redan i den sjätte minuten var Manchester Citys Phil Foden en decimeter från att ge engelsmännen ledningen, men stolpen räddade gästerna.

Fotbolls-EM

I stället var det Citykollegan Raheem Sterling som öppnade målskyttet i turneringen. Efter nästan en timmes spel hittade Kalvin Phillips med en smart passning fram till Raheem Sterling, som via Kroatiens målvakt satte 1-0. Hans första mål i EM-sammanhang.

26-årige Sterling har varit ifrågasatt på sistone efter en mindre bra säsong i klubblaget där han stod för 10 ligamål, vilket går att jämföra med säsongen dessförinnan då han gjorde dubbelt så många.

”Fanns inte mod”

I den 82:a minuten blev Jude Bellingham den yngste spelaren att representera England i EM-historien. Med sina 17 år och 349 dagar ersatte han Harry Kane när England premiärvann med 1-0, och därmed fick sin revansch sedan 1-2-förlusten mot Kroatien i VM för tre år sedan.

– Den känns fantastiskt. Vi visste att det var viktigt med en bra start och vi lyckades med det i dag, säger Raheem Sterling till SVT Sport.

Förbundskapten Gareth Southgate var tillfreds med lagets prestation.

– Vi är väldigt nöjda. Det är en motståndare som vi har stor respekt för. Vi hanterade det väldigt bra, trots situationen – en öppningsmatch på Wembley med den här värmen och ett flertal spelare som inte deltagit i ett sånt här mästerskap tidigare, säger Southgate till SVT Sport.

Efter matchen var SVT:s expert Daniel Nannskog besviken över kroaternas insats.

– Det fanns inte mod, desperation eller kärlek till spelet. Jag är väldigt missnöjd med Kroatien i dag, säger Nannskog.

De övriga två nationerna i grupp D, Skottland och Tjeckien, möts på måndag klockan 15.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet