Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

England vann EM-premiären – efter VAR-mål

Uppdaterad
Publicerad

England fick starten de ville på hemma-EM. Men det var med minsta möjliga marginal som de besegrade Österrike inför 68 871 personer på Old Trafford.

– Det var otroligt. Det var härligt då hela publiken ropade våra namn. Det hjälpte oss, säger Lucy Bronze till SVT Sport.

Det var i den 16:e minuten som Fran Kirby snyggt spelade fram Beth Mead som lyfte den över den österrikiska stjärnmålvakten Manuela Zinsberger.

Backen Carina Wenninger försökte sparka bort bollen på mållinjen, men då skulle det visa sig att den redan var inne.

Fotbolls-EM

Det dröjde innan de engelska hemmasupportrarna kunde fira, men till slut godkändes målet efter videogranskning.

– Det var inte vår bästa insats, men tre poäng var det viktigaste. Vi höll nollan och försvarade oss jättebra, säger Bronze.

I slutet av halvleken fick Lauren Hemp en jättechans, men då räddade Zinsberger snyggt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Andra halvlek var förhållandevis händelsefattig, även om England dikterade tempot. Matchen slutade 1-0 och ett topptippat England fick den start de ville på mästerskapet.

– Vi visste att vi hade spelarna för att hålla ut. Det var en besvikelse att vi inte gjorde fler mål, men vi visste att vi kunde hindra dem från att göra mål, säger Bronze.

Premiären innebar också nytt publikrekord för EM på damsidan. Den officiella publiksiffran landade på 68 871. Det gamla rekordet sattes på Friends Arena i Stockholm då Tyskland och Norge möttes i finalen 2013.

– Det var gåshud när vi gick ut och publiken skrek. Och de första tio minuterna. Då gick det upp för en att drömmen verkligen har besannats, säger Bronze.

I morgon möts de två övriga lagen i grupp A då Norge och Nordirland drabbar samman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet