England till VM-final efter drömmål – Australiens gulddröm krossad

Det blir England som möter Spanien i VM-finalen på söndag.

Det efter att ”The Lionesses” besegrat värdnationen Australien med 3-1 i en match där lagen gjorde varsitt drömmål.

– Det är helt otroligt. Vi kan absolut gå hela vägen nu, säger Englands Alessia Russo, som stod för ett mål och en assist, i Viaplays sändning.

Med en hel nation i ryggen gick Australien in i semifinalen på Stadium och Australia mot England.

Inför 75 000 högljudda hemmafans leddes ”The Matildas” första gången i turneringen in på plan av sin lagkapten Sam Kerr.

Chelsea-stjärnan, som tidigare gjort två inhopp, var nu kvitt sina skadebekymmer och var ett ständigt djupledshot i en match som var fartfylld direkt från start.

Förutom att just nämnda Kerr missade ett friläge, som ändå hade dömts bort för offiside, så var det England som skapade det mesta och det bästa i anfallsväg.

Något ”The Lionesses” skulle få betalt för med tio minuter kvar av första halvleken.

Drömmål i Sydney

Efter ett fint tekniskt nummer i Australiens straffområde hittade Alessia Russo fram till Ella Toone som på ett tillslag dunkade in 1-0 i krysset.

Ledningen stod sig i paus och när den andra halvleken drog i gång var det fortsatt England som var det bättre laget.

Drygt en timme in i matchen gjorde sig dock Australiens största stjärna påmind.

I en omställning fick Sam Kerr bollen vid mittlinjen och ljudnivån på arenan ökade med varje steg hon tog mot det engelska målet.

Någon meter utanför Englands straffområde bestämde sig Kerr för att avlossa ett skott som till publikens enorma jubel letade sig in mellan Mary Earps utsträckta händer och ribban.

Kostsamt misstag

Australiens glädje blev emellertid inte särskilt långvarig. Knappt tio minuter senare satte Lauren Hemp återigen England i ledningen efter ett misstag i Australiens försvar och i den 86:e minuten fastställde Alessia Russo slutresultet till 3-1 efter en engelsk omställning.

– Det är helt otroligt. Vi är i VM-final, något vi drömt om sedan vi var små flickor. Det var en tuff match där Australien fick momentum efter sin kvittering. Det svängde dock tillbaka till oss efter vårt 2-1-mål och när jag gjorde 3-1 kändes det som att vi kunde spela av slutminuterna, säger Alessia Russo i Viaplays sändning.

Därmed är England klart för sin första VM-final någonsin, där de ställs mot Spanien på söndag 12.00.

För Australien, med Tony Gustafsson på tränarposten, väntar i stället bronsmatch mot Sverige i Brisbane på lördag 10.00 svensk tid.