Ex-allsvensk spelare: Jag blev drogad och våldtagen

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av #metoo har många vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier.

Nu berättar en tidigare damallsvensk spelare om att hon blev drogad och våldtagen av en lagkamrat.

– Min dröm att spela i damallsvenskan blev en mardröm, säger hon till Kvällsposten.

Moa Hjelmer berättade att hon blev våldtagen av en annan aktiv efter Finnkampen. #Metoo har avslöjat många missförhållanden och skandaler i många branscher.

I en lång intervju i Kvällsposten talar nu en kvinna ut om att hon blev sexuellt trakasserad när hon tog klivet upp i A-laget och att det sedan blev ännu värre.

När hon var yngre och besökte en äldre lagkamrat som hon hade blivit förälskad i, blev hon drogad och våldtagen.

”Hon klädde av mig”

– Jag vet inte vad det var, men hon gav mig det tillsammans med en kopp te. Sen minns jag inte så mycket mer än att hon klädde av mig, att hon hade sex med mig och att jag mådde så jävla dåligt på morgonen. Jag skämdes och kände mig ännu mer värdelös än dagen innan, säger hon.

Det gjordes aldrig någon polisanmälan för händelsen som skedde för flera år sen. Den före detta spelaren berättar att äldre spelare bjöd på sprit på lagfester och tryckte sina kroppar emot henne när hon blivit rejält påverkad. Under en match blev hon tagen på rumpan av en spelare som sa att hon var hennes efter matchen.  Plus att spelare kallade varandra ”fitta” eller ”hora” i omklädningsrummet

”Accepteras inte”

Efteråt tappade hon intresset för fotbollen och har nu slutat spela. Generalsekreteraren för Elitfotboll dam reagerar på uppgifterna.

– Det här accepteras inte inom vår idrott och vi kommer naturligtvis jobba för att den här tystnadskulturen inte ska finnas. Vi har en positiv supporterkultur, vi har en positiv anda inom damfotbollen och den ska vi värna om, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam, till Kvällsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.