Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den italienska fotbollsexperten om Zlatan Ibrahimović. Foto: Bildbyrån/SVT

Italienske journalisten om Zlatan: ”Inte längre den gud han var”

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagar efter Zlatans comeback i Milan kom hälproblemen och han var skadad – igen.  

Oron för hur länge storstjärnans kropp kommer hålla på den här nivån gör sig ständigt påmind.  

– Han börjar inse att han inte längre är den gud han var – utan en gud som blivit mänsklig vid 40 års ålder, säger Luigi Garlando, journalist Gazzetta dello Sport, till SVT sport.  

Luigi Garlando har i sitt jobb sett många stora spelare genom åren. Men ingen som vid 40 års ålder visat samma glöd om Zlatan.  

Samtidigt finns i Milano en oro för hur länge Zlatans vilja av stål kan upphäva naturens lagar.  

–Jag tror absolut det finns en oro. Folk väntade i fyra månader, sen spelade han en match och skadade sig igen. Då är det klart att man är orolig, säger Luigi Garlando.

”Han är mer känslig”

Luigi Garlando tror ändå att Zlatan är mogen nog att hantera allt. Garlando tycker att det är fascinerande hur Zlatan utvecklats och förändrats under de senaste åren.  

– Han börjar inse att han inte längre är den gud han var – utan en gud som blivit mänsklig vid 40 års ålder. När han var 20 år hade han aldrig sagt: ”Jag är inte Stålmannen”. Han är mer känslig nu och jag tycker att han därför är mer fascinerande. Det är en vacker fas han går igenom, säger Garlando.

Zlatans nyckelord

Garlando pratar om olika nyckelord som Zlatan ofta säger. Ett av den är “adrenalin”.  

– Det är hans livs ord. Zlatan kan inte existera utan en utmaning, en utmaning som tar fram allt i honom. Han hade nog lagt av om han inte hittat utmaningen i att ta Milan tillbaka igen, säger han.  

Men sedan har ett ord tillkommit – ”balans”. Ett ord som Zlatan inte använde för några år sedan men som han uttrycker allt oftare nu.

– Då var han inte intresserad av balans, tvärtom ville han skapa oro. Den här balansen tycker jag speglar Zlatan vid 40 år, den nye Zlatan. Han vill vara gud men inser att han är mänsklig och måste vara försiktig. 

Framtiden

Zlatans ålder börjar allt oftare göra sig påmind genom de skador han drabbas av. Det är ännu oklart hur många matcher han missar på grund av hälsenan.

Frågan många ställer sig är huruvida Zlatan kommer kunna spela säsongen ut, och om han håller till VM nästa år.

– Jag tror att han trots allt kan spela vidare för att han har sådan självdisciplin och en exceptionell fysik, säger Luigi Garlando.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer