Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jon Karlsson och Zlatan Ibrahimovic. Foto: Bildbyrån

Experten om Zlatans skada: ”Man blir aldrig helt återställd”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Jon Karlsson, professor i ortopedi och idrottstraumatologi vid Sahlgrenska akademin, är prognosen för Zlatans skada god – i och med att det inte handlat om samma knä som han opererade 2017.

Men alla skador ger konsekvenser, säger han.

– Efter en allvarlig skada blir man aldrig helt återställd. Om du har krockat bilen, och reparerat den väl, kan den fortfarande vara bucklig. Den kan vara väldigt väl reparerad och fungera bra ändå, säger Jon Karlsson till SVT Sport.

Utifrån klubbens beskrivning av operationen tror Karlsson att det handlar om en korsbandsskada, och han poängterar att det inte är ovanligt att menisken varit sönder heller.

– Det är en kort rehabiliteringstid om det är en korsbandsskada. Zlatan är Zlatan, han kom tillbaka efter den andra korsbandsoperationen efter ett halvår. Han är extremt vältränad, säger Karlsson.

”Goda nyheter”

Men i och med att man inte riktigt vet när Zlatan skadat sig och hur allvarligt läget varit är det svårt att säga hur operationen kan komma att påverka en eventuell fortsättning på fotbollsskarriären.

Eftersom att Zlatan nu opererat sitt vänstra knä – och inte det högra som han opererade 2017 på grund av korsbandsskada – är utsikterna goda.

– Det här är goda nyheter. Hade det varit samma knä, och att man varit tvungen att göra om operationen, hade det varit svårare och längre rehabiliteringstid.

”Är fenomenal”

Och tar man bara rehabiliteringen på allvar behöver det nödvändigtvis inte vara något problem att fortsätta spela fotboll.

– Zlatan är fenomenal i samband med rehabilitering. Det vet vi att han har varit, att han tar det väldigt seriöst.

Enligt Karlsson är det väldigt ovanligt med komplikationer i samband med titthålsoperation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.