Foto: Bildbyrån

Experten: ”Sverige ska bara gå vidare”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige får sällskap av Nederländerna, Schweiz och Ryssland i gruppspelet.

En grupp som ska innebära blågult avancemang, anser SVT:s expert Markus Johannesson.

– Jag ser inga hinder, de ska gå vidare från gruppen, säger han.

Världsfyran Nederländerna, som är regerande Europamästare, blir Sveriges tuffaste utmaning i nästa års EM. Men SVT:s expert Markus Johannesson tror att Blågult ska ha god chans att rå på stornationen.

– Nederländerna är på pappret en riktigt bra motståndare, men jag sätter frågetecken för om de inte nått sin peak. Jag tror Sverige har en bra chans mot dem också, säger han.

Fotbolls-EM

Men för att det ska gå vägen måste man stoppa Nederländernas storstjärna Vivianne Miedema, till vardags i Arsenal där hon öser in mål.

– Hon gör mål på allt, Sverige måste få stopp på henne i defensivt straffområde. Det är hon som är skillnaden mellan de båda lagen. Vi saknar den spetsspelaren som nia, som Miedema är för Nederländerna.

”Gäller bara att göra jobbet”

Utöver mötet med Nederländerna ska Sverige vara numret för stort för såväl Ryssland som Schweiz.

– Sverige har en jättemöjlighet att gå vidare. Det är en bra lottning. Gällande Ryssland gäller det bara att göra jobbet, sätta fart på bollen och använda den större skickligheten som vi har.

– Schweiz har en del skickliga spelare, däribland Ramona Bachmann (Chelsea). Henne måste man få grepp om. Schweiz är lite luriga, men de har gjort en del sämre resultat och är inte lika starka som för några år sedan. Det är ett lag Sverige ska slå, säger Johannesson.

Vad kan hindra ett svenskt avancemang?

– Jag ser inga hinder, Sverige ska bara gå vidare om man ser till var de är i dag. Sedan behöver det inte betyda att man vinner gruppen. Det kommer stå mellan dem och Nederländerna. Schweiz är en liten, liten outsider och Ryssland ger jag noll procent chans.

Mästerskapet, som går av stapeln i England, spelas mellan den 6 och 31 juli 2022.

SE HELA LOTTNINGEN HÄR:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet