Nya Stamford Bridge får närområdet att blekna. Foto: Foto: Herzog & de Meuron

Familjens villa stoppar Abramovitj mångmiljardbygge

Uppdaterad
Publicerad

Chelsea och miljardären Roman Abramovitj vill utveckla hemmaarenan Stamford Bridge.

I vägen står bokstavligen en villa och en familj vars protester stoppat planerna.

”Solljuset och dagsljuset skulle påverkas allvarligt”, säger Rose Crosthwaite enligt BBC.

Många fotbollsklubbar ser nya, stora, präktiga arenor som vägen till framtiden och ekonomiska framgångar. Arsenal byggde Emirates Stadium med plats för 60 000 för elva år sedan, West Hams nya hemmaplan Olympic Stadium har plats för 57 000 och Manchester Uniteds legendariska arena Old Trafford tar in 75 500 åskådare.

Andra jämförelser är Barcelonas Camp Nou som sägs kunna ta in 95 000 och Real Madrids Santiago Bernabeu som tar drygt 81 000. Chelseas Stamford Bridge tar ”bara” 41 000 vilket blott är sjunde bäst i Premier League för fjolårsvinnaren.

Villan faller i mörker

Detta vill klubben nu ändra på och bygga en ny där arenan står idag. Då skulle kapaciteten bli 60 000 och ge klubben en chans att hänga med i den ekonomiska utvecklingen. Summan sägs landa på drygt tio miljarder kronor och den skulle vara klar till säsongen 2024-2025.

Men det finns ett litet stort problem. Även om den nya kolossen skulle skapa glädje hos många supportrar skulle familjen Crosthwaites hus falla i mörker. De har bott i sitt hem i 50 år i en idag exklusiv del i London där villorna säljs för drygt 15 miljoner kronor.

De skickade in en överklagan i maj och har än så länge fått rätt. 97,5% av de boende i området är positiva till bygget, men inte Crosthwaites. Chelsea har erbjudit juridisk hjälp värt drygt 600 000 kronor och dessutom sagt sig villiga att betala familjen ett sexsiffrigt belopp som kompensation, berättar BBC.

”Dagsljuset påverkas”

Men i brevet till kommunen är det ljusproblemen som gör att familjen vägrar acceptera det. Huset ligger mitt emot arenan och ”sol- och dagsljuset skulle allvarligt påverkas”, skriver man bland annat. I sak har man inget emot att den utvecklas, men tycker att den östra läktaren kan designas om så att de inte blir drabbade.

Kommunen kan enligt lag tvångsköpa land om det anses bidra till den ekonomiska, miljömässiga eller sociala utvecklingen av ett område. Men familjens advokat frågar sig om ett sådant köp är ”smidigt” snarare än ”odiskutabelt”.

Risken är nu att Chelsea får vänta ännu längre på att hitta ett nytt hem. Just nu står nämligen ett i vägen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.