Sepp Blatter utreds av FBI. Foto: TT Nyhetsbyrån

FBI utreder Blatter

Uppdaterad
Publicerad

FBI utreder vilken roll som den avgående Fifa-ordföranden Sepp Blatter hade i mutskandalen kring ISL. BBC har sett bevis för att Blatter kände till att mångmiljonbelopp betalts ut, något han tidigare förnekat.

ISL var ett företag som handlade med sport- och tv-rättigheter och som var samarbetspartner med Internationella fotbollsförbundet (Fifa) under 1990-talet. 2001 gick företaget i konkurs.

Enligt BBC-programmet Panorama betalade ISL ut motsvarande nästan 900 miljoner kronor till Fifa-höjdare, bland andra den förre Fifa-ordföranden João Havelange och Brasiliens förre fotbollsordförande Ricardo Teixeira, tillika Havelanges svärson. I gengäld fick ISL rätten att sälja tv-rättigheter till stora fotbollsmästerskap.

Panorama-reportern Andrew Jennings har sett ett brev i vilket Havelange skriver om betalningarna från ISL och att Blatter kände till allt om detta. Brevet har USA:s underrättelsetjänst FBI skickat till åklagarmyndigheten i Schweiz för att be om att få tillgång till den schweiziska utredningen av ISL.

Röstade fram VM-länder

2010 avslöjades det att Havelange och Teixeira tagit emot mutor av ISL. Då förnekade Blatter att han kände till mutorna. Teixeira var med och röstade fram Ryssland och Qatar som VM-värdar 2018 respektive 2022 och avgick inte förrän 2012 då det kom fram nya misstankar om mutbrott.

Blatter avgår som Fifa-ordförande i februari. Han är just nu avstängd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.