Barca kan tvingas bort från spanska ligan

Uppdaterad
Publicerad

FC Barcelona befinner sig i stormens öga när katalanerna på söndag ska rösta om självständighet från Spanien. Historiskt har klubben samlat självständighetsivrarna – men hur blir det El Clasico om Barca slutar vara en spansk klubb?

– Under Franco-diktaturen var det bara på Camp Nou man fick tala katalanska. Det var nästan bara där man kunde diskutera och sprida de här åsikterna. Så fotbollen kan ha en betydelse för dem som går och röstar på söndag, säger journalisten Johanna Frändén som har följt klubben i många år.

Barca-stjärnan Gerard Piqué har i veckan twittrat ut en uppmaning om att gå och rösta under lugna omständigheter. Ett meddelande till regeringen i Madrid som tycker att omröstningen är olaglig. Även Pep Guardiola, tidigare spelare och tränare, är starkt engagerad och har hållit tal om ”den auktoritära statens övergrepp”.

Oviss framtid i La Liga

Vad som ska hända om Katalonien verkligen bryter sig ut ur Spanien är oklart. Kan de katalanska lagen spela kvar i La Liga, eller får de bilda en egen regional liga? Det spanska förbundet har sagt att de åker ur – men kan La Liga verkligen avvara Barcas starka varumärke?

– En sån som Leo Messi kanske inte skulle vilja tillbringa helgerna med att utmana vänsterbackar i det som nu är den spanska tredje- och fjärdedivisionen, säger Frändén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer