Fifa fördömer brutala slagsmålet i Mexiko: ”Vi är chockade”

Uppdaterad
Publicerad

Över 20 personer har förts till sjukhus efter det brutala läktarbråket i Mexiko

Nu fördömer Fifa händelsen.

”Vi uppmanar de lokala myndigheterna att snabbt ställa de ansvariga till svars”, skriver de i ett pressmeddelande.

I matchen mellan Querétaro och Atlas, från staden Guadalajara, spårade det ur på läktarna när supportrar från de olika lagen drabbade samman. Matchen spelades i går och var den nioende omgången av den mexikanska högstaligan. Nu kommenterar Fifa för första gången händelsen.

”Fifa är chockat av den tragiska som ägde rum på La Corregidora (arenan) i staden Querétaro under matchen mellan Querétaro och Atlas. Våldet var oacceptabelt”, skriver de i ett pressmeddelande.

Motstridiga uppgifter om dödstal

Querétaro är en stad i centrala Mexiko med runt 2,5 miljoner invånare. Stadens guvernör Mauricio Kuri González sade på en presskonferens under söndagen att ingen har avlidit efter händelsen. Däremot cirkulerar andra uppgifter om att flera personer ska ha mist livet. Flera supportrar har även vittnat om att de sett flera avlidna personer, uppgifter som inte är bekräftade.

”Än en gång vill Fifa betona att våld absolut inte har någon plats inom fotbollen och att vi kommer att fortsätta arbeta med alla parter för att få bort det från fotbollen från vårt spel”.

Över 20 personer till sjukhus

Guvernören González sade under presskonferensen att 26 personer (24 män och två kvinnor) fördes till sjukhus efter händelsen, men tre av dem skrevs ut under dagen. Av de 23 som är kvar så är tre stycken allvarligt skadade.

Fifa uppmanar nu myndigheterna att få fast de inblandade personerna.

”Fifa ställer sig tillsammans med det mexikanska fotbollsförbundet och Concacaf fördömer den här brutala incidenten och vi uppmanar de lokala myndigheterna att snabbt ställa de ansvariga till svars. Våra tankar går till alla som drabbades av våldet”, skriver de i pressmeddelandet. '

Missnöje pga mörkningar

Guvernören höll utöver den direktsända presskonferensen ett inspelat tal där han uppmanade personer som saknar anhöriga efter händelsen att ringa ett nummer för att komma i kontakt med myndugheterna. Ett missnöje mot att guvernören González ska ha mörkat eventuella dödsfall har också växt fram under dagen.

– Jag har ingen anledning att ljuga, men just nu har vi inget bekräftat dödsfall, säger han på presskonferensen vid 23-tiden svensk tid.

SVT Sport har varit i kontakt med de lokala mexikanska myndigheterna i Querétaro som bekräftar att ingen har avlidit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.