Fifa kan skjuta på valet

Uppdaterad
Publicerad

En ny Fifa-ordförande är tänkt att väljas den 26 februari nästa år. Men nu kan valet skjutas upp. Det internationella fotbollsförbundets exekutiva kommitté ska diskutera frågan på ett extrainsatt möte, enligt källor till nyhetsbyrån Reuters.

Det är avstängningarna av Fifa- och Uefa-ordförandena Sepp Blatter och Michel Platini som gör att frågan om en senareläggning av Fifa-valet har kommit upp. Båda stängdes i går av 90 dagar eftersom att de finns med i utredningen om korruption inom Fifa.

Enligt dubbla källor till Reuters ska frågan nu diskuteras på ett extrainsatt möte med den exekutiva kommittén den 20 oktober. Exekutivkommitténs nästa ordinarie möte är i december.

Korruptionsskandalen inom Fifa briserade i slutet av maj. Två utredningar förs, en i USA och en i Schweiz, och till följd av dessa meddelade Blatter i somras att han kommer att avgå som ordförande.

Blatter har själv överklagat sin 90 dagar långa avstängning.

New York Times uppger att man har fått tillgång till en kopia på överklagan. I den hävdar Blatter att avstängningen är brysk och orättvis och hans advokater kräver att få se den etiska kommitténs underlag för avstängningen samt önskar få till stånd ett förhör för att få möjlighet att bemöta anklagelserna.

Den etiska kommittén hävdar att allt har gått rätt till.

– Han har fått förklara sig och gett alla nödvändiga detaljer. Tillsammans med advokaten, säger talsmannen Andreas Bantel till AFP.

Europeiska fotbollsförbundets ordförande Michel Platini har också sagt att han ska överklaga.

Den förre vice ordföranden i Fifa, sydkoreanen Chung Mong-Joon, straffades allra hårdast av den etiska kommittén – fick sex års avstängning för korruptionsmisstankarna kring Sydkoreas VM-ansökan. I dag meddelande Chung, som tänkte kandidera till ordförandeposten efter Blatter, att han kommer att överklaga sin avstängning till idrottens skiljedomstol Cas.

Läs mer här och vad som hänt sedan Fifa-skandalen briserade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FIFA

Mer i ämnet