Fifa-skandalen toppnyhet världen runt

Uppdaterad
Publicerad

Det är nyheten som får hela klotet att stanna upp. Morgonraiden mot toppnamnen inom Fifa, världens största idrott, engagerar och toppar media på alla kontinenter. Ett tungt fall där också sportens kanske största namn går till attack mot förbundet.

– Fifa har blivit en lekplats för dom korrupta, säger Maradona i ett öppet brev.

Från The Australian till South China Morning Post och brasilianska O Globo till The Guardian sprids nyheten om gripna i Zürich och världen över, uppgifter som från början avslöjades av tidningen New York Times.

– Vi slås av hur länge det här har pågått och hur det har spritts till nästan alla delar av FIFA, säger en källa till den amerikanska tidningen.

FIFA

I schweizisk media skrivs förstås om den tidiga razzian mot lyxhotellet där sex Fifa-delegater ska ha gripits, men konstateras också att härvan kan växa.

”Justitiekanslern har säkrat dokument på Fifa-högkvarteret”, säger Neue Zürcher Zeitung i en fet rubrik och berättar om mutmisstankar kring valen av Ryssland och Qatar som VM-värdar.

Maradona till attack

I senast VM-landet Brasilien engagerar förstås fotboll extra mycket. Rio-tidningen O Globo basunerar ut nyheten att polis gripit FIFA-namn misstänkta för korruption och i mellanamerikanska och fotbollstokiga nationen Costa Rica är nyheten än större: ”Fifa-ledare gripna – ska utlämnas till USA” skriver El Natacion med anledning av att en av de gripna enligt uppgift är landets fotbollsordförande Eduardo Li.

De tuffaste reaktionerna mot Fifa från sydamerikanskt håll står annars fotbollslegendaren Diego Maradona för som redan i söndags gick till attack mot världsförbundet och dess ledning:

– Det har blivit en lekplats för de korrupta. Under Sepp Blatters ledning har Fifa blivit en skamfläck för alla oss som älskar fotboll, säger han upprört och kräver att ”få sporten fotboll tillbaka”.

”Finns ingen öppen debatt”

Ett utspel som var synnerligen vältajmat och möjligen en följd av en annan gammal stjärnspelares öppna kritik, portugisen Luis Figos fräna utfall som också fick honom att kliva av som kandidat till ordförandeposten i Fifa.

– Det är en odemokratisk struktur. Det finns ingen öppen debatt. Jag kan tänka mig att ställa upp i framtiden, men först när det bevisats att Fifa inte längre är en diktatur, sa han om sitt beslut.

På flera håll uppmärksammas nu det faktum att morgonens gripanden och kommande åtal, amerikanska justitiedepartementet bekräftar idag att 14 namn kommer att ställas till svars, skyndar på processen att rensa ut det gamla.

– Deras synder har äntligen kommit ikapp dom. Det här lpter som en omvälvande utveckling för FIFA, säger till nyhetsbyrån Reuters, Damian Collins, brittiks parlamentsledamot och mannen bakom reformgruppen ”New Fifa now” (Nytt Fifa nu).

– Det visar att Sepp Blatters prat om att titta på påstådd korruption inom Fifa bara varit prat och att det krävts utomstånde rättsväsende fölr att göra jobbet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet