Fifas maskotar väcker reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

En varg är maskot i herrarnas fotbolls-VM i Ryssland.
Nästa år i Frankrike representeras damerna av en kyckling.
–Man måste vara vaken med vilka signaler man sänder ut, det blir ofta töntigt när det handlar om dam- och flickfotboll, säger mångåriga förbundskaptenen Pia Sundhage.

Fifas officiella maskot för fotbolls-VM i Ryssland heter Wolf. Han är en liten men galet skicklig fotbollsvarg. Ingen är snabbare, modigare eller bollskickligare. Hans talang gör nästan alltid att hans lag vinner. Så beskrivs han i Fifas Youtube-video.

Under damernas fotbolls-VM i Frankrike nästa år är det Ettie som ska locka publiken. Ettie är en ung kyckling med passion för livet och för fotboll. Hon kommer från en lång familjelinje av fjäderklädda maskotar och är dotter till tuppen Footix, den officiella maskoten från fotbolls-VM 1998 i Frankrike.

– Vi skulle vilja se en maskot som utstrålar styrka, inte en avkomma av fotbollstuppar, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam, till SVT Sport.

Medhåll från Sundhage och Sjögran

För att visa att damfotbollen står på egna ben tycker hon att ett annat djur hade varit fräschare.

Det menar också förra förbundskaptenen för Sveriges och USA:s damlandslag Pia Sundhage:

– Generellt kan man säga att man måste vara vaken med vilka signaler man sänder ut. Det blir en balansgång mellan roligt och gulligt, och tyvärr kan det ofta bli töntigt när det handlar om dam- och flickfotboll. Det gulliga stjälper ofta och det kan jag inte tycka är bra, säger Pia Sundhage, i dag förbundskapten för F17-landslaget.

Sveriges mesta landslagsspelare Thérese Sjögran, som varit på många mästerskap som spelare, och nu är sportchef i FC Rosengård, håller med:

– Som spelare är maskoten det man bryr sig om minst. Men när man ser bilden på maskotarna, när herrarnas varg står bredvid damernas kyckling, då uppfattas ju dammaskoten som mesig. Så visst kan jag tycka att man kunde valt en tuffare maskot för dammästerskapet, säger Sjögran.

”Sverige reagerar starkare”

Att herrarna representeras av en varg medan damerna av en kyckling tror Linda Wijkström inte är en genomtänkt idé.

– De har nog skapats separat och det fanns nog inte en tanke på hur det kunde uppfattas. Men när man ser de två ihop är det klart att då ser man den stora starka vargen som äter den lilla kycklingen. Sen tror jag att vi i Sverige reagerar starkare på sånt här än de gör i andra länder, säger hon.

Herrlandslagets målvakt Robin Olsen har inte funderat kring maskotarna.

– Det har jag inte ens tänkt på. Det är inte jag som beslutar det. Det är ingenting jag har något att säga om, säger han till SVT Sport.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer