Fischer om kaptensbindeln: "Betyder mycket"

Nilla Fischer har fått tillåtelse att spela i regnbågsfärgad kaptensbindel i Bundesliga.
Foto: BildbyrånNilla Fischer har fått tillåtelse att spela i regnbågsfärgad kaptensbindel i Bundesliga.

Wolfsburg-kaptenen Nilla Fischer har fått tillåtelse att spela med en regnbågsfärgad kaptensbindel som den första i Bundesligafotbollen.
– I fotbollen slåss vi ofta hårt mot rasism, vilket är bra. Men för mig är det viktigt att se på hela bilden när det gäller mänskliga rättigheter, även homofobi och sexism, säger hon.

Nilla Fischer, 32, bar den regnbågsfärgade kaptensbindeln för första gången i söndagens match mot Bayern München. Efter matchen berättade om den symboliska betydelsen.

– Det betyder mycket för mig. Regnbågen står för stolthet, mångfald och respekt för varandra, säger Nilla Fischer till Wolfsburgs hemsida och tillägger:

"Se hela bilden"

– I fotbollen slåss vi ofta hårt mot rasism, vilket är bra. Men för mig är det viktigt att se på hela bilden när det gäller mänskliga rättigheter, även homofobi och sexism."

Huvudtränaren Ralf Kellermann säger att det var Fischer som bad om att få bära en regnbågsfärgad kaptensbindel och att klubben helhjärtat ställde sig bakom det.

Uefa förbjuder

Fischer får inte använda den regnbågsfärgade kaptensbindeln i Champions League-spelet eftersom Uefa inte tillåter sådana politiska symboler.

Den som var först med att använda en regnbågsfärgad kaptensbindel var IFK Kristianstads dåvarande handbollskapten Johan Jepson. De svenska handbollslandslagen har använt den flerfärgade kaptensbindeln, men har nekats i mästerskapssammanhang.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.