Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Fler klubbar satsar både på damer och herrar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fem åren har antalet dubbelklubbar i de tre högsta damserierna dubblerats. Och flera storklubbar kapprustar nu för att nå damallsvenskan.

– Det är väldigt tydligt att man följer Europa och det är oundvikligt idag, säger Maxim Kahlil, Malmö FF:s assisterande sportchef för damsatsningen.

Av de klubbar som finns representerade i damernas tre högsta serier säsongen 2023 är fjorton av dem även representerade i herrallsvenskan eller Superettan. För fem år sedan var de så kallade dubbelklubbarna hälften så många.

IFK Norrköping tog klivet upp i damallsvenskan i år och på sikt kan även Malmö FF och IFK Göteborg göra dem sällskap.

– Du måste ha ett damlag, dels för att pengarna kommer komma in men också för att tjejer ska få samma möjligheter som killar alltid haft, säger Maxim Kahlil.

Malmö FF hade dam- och flickverksamhet fram till 2004. I dag är det FC Rosengård som representerar staden i damernas högsta liga.

I framtiden kan Malmö komma att ha två lag representerade då Malmö FF 2020 gjorde en nysatsning på dam- och flicklag.

De gick obesegrade genom division fyra, tre och två. Inför årets upplaga av division ett södra har klubben flera spelare med damallsvenska meriter.

– Du får komma hit till en miljö och känna att här kan du bli proffs. Jobba individuellt med en tränare, få behandlingar före och efter träning. Det tror jag lockar många, för det är många damallsvenska klubbar som inte har de förutsättningar vi har, säger Maxim Kahlil.

Tuff serie i ettan

Dubbelklubbarnas framfart märks i årets upplaga av division ett södra, damernas tredje högsta serie. Malmö FF, IFK Göteborg, Värnamo, Halmstad och Örgryte återfinns alla i serien.

2020 beslutade medlemmarna i IFK Göteborg att klubben även skulle ha ett damlag. De flickor som då var 14-15 år bildade ett damlag som påbörjade en resa från division fyra. På tre år har de nu nått division ett.

– Om man tittar på till exempel oss och Malmö FF och Stockholmsklubbarna som redan är uppe i Damallsvenskan och Elitettan. Det finns kunskap i organisationen för elitfotboll. Det är inte så långt från beslut till handling eftersom det finns ekonomiska resurser till att göra åtgärder för att hålla riktningen framåt, säger Peter Svanström, ansvarig för IFK Göteborgs damlag. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.