Caroline Jönsson hoppas på att det svenska förbundet når ett världsledande löneavtal. Foto: Bildbyrån

Förra landslagsstjärnan: ”Sverige kan bli världsledande”

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta landslagsmålvakten Caroline Jönsson är ordförande i FIFPro:s damkommitté som kliver in som medlare i den danska landslagskonflikten. Samtidigt pågår långdragna avtalsförhandlingar i Sverige där Jönsson sätter press på förbundet.

– Med tanke på allt som händer i världen så har det svenska förbundet en unik möjlighet att göra något först i världen, säger hon till SVT Sport.  

Jönssons förhoppning är att Svenska Fotbollförbundet kommer fram till ett avtal som speglar det jämställda förbund man vill vara.

– I andra förbund har herrarna självmant avstått från ersättning för att nå ett jämställt avtal. Sverige har en möjlighet att från förbundshåll reglera det och bli världsledande i att skriva ett avtal efter den värdegrund man har.

SVT Sport har tidigare rapporterat om uppgifter om att en svensk spelarstrejk var aktuell innan EM i somras.

– Det kan jag inte kommentera, säger Jönsson.

Medlar i den danska konflikten: ”All heder till spelarna”

Som ordförande i den internationella spelarfackets damkommitté som tillsammans med Uefa medlar i den infekterade danska konflikten har Jönsson god inblick. 

– Jag tycker för det första att de danska spelarna har satt ner foten. All heder till dem som ställer upp för något de tycker är viktigt, säger Jönsson.  

Från förbundshåll jämfördes spelarnas agerande med att spelarna ”satte en pistol i pannan” på DBU.

– Det får stå för dem, han måste få uttala sig. Men det är viktigt att framhäva att spelarna inte backade från förhandlingsbordet.

Runt det bordet fortsätter förhandlingarna efter matchen mot Kroatien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.